A Dobogó-erdőben 10 millió tavaszi tőzike nyílik

2020.03.02. 07:00

Ilyen volt a túra virágpompában, Horvátnádalján

A szokásosnál több héttel korábban, február utolsó szombatján rendezte meg az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a hagyományos tőziketúrát. A Körmend-Horvátnádalja határában már több hete kinyíltak az első tavaszi tőzikék. A virágpompás zarándoklat idén is sok kirándulót vonzott.

Gyöngyössy Péter

Az idén is sok látogatót vonzott a tavaszitőzike-túra. A megyehatáron túlról is jöttek Körmend–Horvátnádaljára

Fotó: Szendi Péter

A Dunántúl virágos zarándokhelyei közül, a Körmend–Horvátnádalja határában elterülő Dobogó-erdő az egyik leghíresebb. Egy 2010-es felmérés szerint 10 millió tavaszi tőzike nyílik itt. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság minden tavasszal meghirdeti a tőzike­túrát. Idén is száznál több érdeklődőt vonzott a program. Szekeres Zsófia természetvédelmi őr és Takács Árpád erdész sok érdekes ismerettel szolgáltak a kora tavaszi növényekről, az ártér működéséről, a kidőlt, korhadó fák jelentőségéről, a holtágak szerepéről.

Jakó Mária Mira ismerőseivel Tapolcáról érkezett. Számukra fontos volt, hogy vonattal is elérhető a helyszín. Most is így jöttek. Korábban még nem jártak itt, sőt a természetben még nem találkoztak a tavaszi tőzikével. Örül, hogy eljöttek, mert valóban gyönyörű ez a virágszőnyeg.

Kováts János és felesége Kovátsné Berkes Katalin Szőcéről érkeztek. Nyugdíjasként, 13 évvel ezelőtt költöztek le Budapestről. Egy soproni természetjáró csapatnak is tagjai. Tervezik, hogy legközelebb elhozzák a soproni társaságot. Már másodszor jöttek el a tőziketúrára.

Az idén is sok látogatót vonzott a tavaszitőzike-túra. A megyehatáron túlról is jöttek Körmend–Horvátnádaljára
Fotó: Szendi Péter

Antus Tibor a családjával érkezett Grazból. A nyolc- és négyéves gyermekei éppen felfedezik a természetet, botokat gyűjtenek, és felmásznak a kidőlt fákra. A három hónapos kis tesót az anyuka cipeli. Öt éve költöztek Ausztriába Budapestről, de inkább idehaza járnak kirándulni. Jártak már itt a tőzikésben, de most is szívesen jöttek. Készülnek a kockásliliom-túrára is.

Kósa Koltai Adrienn Zalaegerszegről érkezett hat gyerekkel. Eljöttek az uncsi­tesók is. Szívesen járnak az őrségi túrákra, de részt vettek a Balatonfelvidéki Nemzeti Park vártúráin is. Örül, hogy a gyerekek nem a számítógépek előtt ülnek. A kicsik még örömmel jönnek, a kamasz fiát azonban nehezebb kimozdítani, de ha már sikerült ő is jól érzi itt magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában