közlekedés

2020.03.04. 17:30

Kátyúkra vadásztunk Szombathelyen – Mutatjuk a tapasztalatainkat

Vittünk magunkkal vonalzót is, és lemértük a kátyúk mélységét.

Szalay Dávid

Kátyú a Söptei úton

Fotó: SZD

Legutóbb, amikor a kátyúkról írtunk autószerelő szakvéleményét is kikértük, aki több jótanáccsal is ellátta az autósokat. De a bejelentésről és a biztosítás menetéről is szó esett cikkünkben. Olvasóink közül sokan írták hozzászólásban, hogy meg lehetne nézni mennyi kátyú van a szombathelyi utakon. Ezen felbuzdulva fogtunk egy vonalzót, és el is indultunk egy körre a városba körülnézni. Természetesen nem az egész megyeszékhely minden utcáját jártuk be, de kifejezetten forgalmas utakon, és mellékutcákban is kerestünk kátyúkat. És ahogy azt a népszerű mondás is tartja: aki keres, az talál. Találtunk, melyből néhányat be is mutatunk.

Söptei út

Egy hosszú és forgalmas útról van szó, ahol nem csak személyautók, hanem gyakorta haladnak kamionok is. A körforgalomtól a város felé haladva, a vasúti átjáró utáni kanyarban vigyázzanak az autósok, mert egy mély kátyú található. Mivel ezen az útszakaszon tényleg sok jármű közlekedik, ezért néhány percet várnunk kellett, mire meg tudtuk mérni. Addig pedig sokan hajtottak bele, és a sofőrök arckifejezésén látszódott, hogy ez maximum csak az autónak eshetett rosszabbul. A kátyú mélysége nyolc centiméter, ami azért már egy nagyobb sebesség esetén gondot jelenthet az autónak.

Kátyú a Söptei úton
Fotók: SZD

Prága utca

Szombathely külvárosában található az utca, – különösen a csúcsidőben – inkább kerülni járnak az autósok arra, hogy ne a Saághy István utca felől kelljen behajtani a 11-es Huszár úti körforgalomba, ott ugyanis lassabb az áthaladás, mint a többi lehetőségnél. Aki erre jár, szintén nem javasolt a nagy tempó, mert több kátyú is nehezíti az autósok dolgát. Ezek közül a legnagyobb négy centiméter mély, viszont elég terebélyes, vagyis, ha az első kerékkel belehajtunk, akkor a hátsóra is vár egy hasonló megmérettetés.

Az egyik kátyú a Prága utcában

Homok út, Kárpáti Kelemen utca találkozása

Azért érdekes a helyzet, mivel akármelyik irányból érkezünk a Homok útra, jó eséllyel hajthatunk bele a kátyúba, ugyanis szinte pontosan középen található. A Kárpáti felé haladva egy elég meredek lejtőről érkeznek a járművek, ezáltal akarva, akaratlanul felgyorsulnak. Ugyan STOP-tábla van az utca végén, a kátyú közelében, de azért jellemzően nem araszolnak az autók. Ami még az említett környéken érdekes, hogy sok drága autó figyelhető meg az úton, amiknél egy esetleges szervíz sokba kerülhet. Sötétben, viszonylag későn jártunk arra, hogy ne zavarjuk az egyébként sűrű átmenőforgalmat. A kátyú legmélyebb pontja öt centiméter volt.

Homok út, Kárpáti Kelemen utca

Sugár út

Egy szintén nagyon hosszú, és emiatt sokak által használt utcáról van szó. A rosszabb részei inkább a Horváth Boldizsár körútról lekanyarodva, a Szófia utca felé haladva található. Itt több kátyút is fel lehet fedezni. Azért az alábbit választottuk, mivel, ha oldalt a parkolókban állnak autók, akkor nem könnyű kikerülni az úttest közepén futó fasor oldalsó szegélyei miatt. Hat centiméter mély az itt talált kátyú, amiből egy nagyobb sebesség esetén akár komolyabb kár is keletkezhet az autóban.

Sugár út

Ernuszt Kelemen utca, Arany-patak hídnál

Ez a terület a külvárosban található, mégis sok jármű fordul meg a környéken, hiszen alig pár száz méteren belül található buszmegálló, középiskola, futball akadémia, étterem. Az Ernuszt Kelemen utcáról haladva a Márton Áron utca irányába az Arany-patak hídnál kell nagyon vigyázni, mert négy centiméter mélységű kátyú tátong az úton, ami nagyjából egy kerék nagyságú.

Ernuszt Kelemen utca, Arany-patak híd
Teljes életnagyságban

Koncz János utca

Némileg eltér a többitől, mivel egy zsákutcáról van szó, ezért jelen esetben átmenő forgalomról nem igazán beszélhetünk. Jobbára csak az ottlakók használják, napközben még talán azok, akik a rendelőnél nem találnak parkolóhelyet. Mindenesetre a közlekedés az utcában egy komoly embert próbáló feladatnak számít, ugyanis kátyúból kátyúba gördül az autó kereke. A legmélyebb kátyú egy kráterhez hasonlít inkább, széles is, és nyolc centiméter mély, ami, ha parkolnak oldalt az autók, akkor járművel kikerülhetetlen.

Koncz János utca egyik kátyúja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában