Körkép

2020.03.14. 07:00

Kígyózó sorok a gyógyszertárak előtt Szombathelyen

Tegnap már Szombathelyen is számos gyógyszertár előtt sorok álltak – ennek nyilvánvaló oka nemcsak az, hogy szerették volna kiváltani az orvosságukat az emberek, hanem az is, hogy az OGYÉI előírása szerint a patikán kívül kellett a sorukra várni a betegeknek.

Tersztyánszky Krisztina

Várakozók a stromfeldi patika előtt

Fotó: Cseh Gábor

Sajnos, ezúttal is voltak olyan emberek, akik nem egészen értették meg, hogy miről van szó, és fegyelmezett sorban állás helyett próbálták valamilyen „trükkel” elszabotálni az előírtnak megfelelő viselkedést. Szerencsére a többség megértette, hogy az intézkedés a járvány elterjedésének megelőzése érdekében történik. A patikák kivétel nélkül átlagon felül teljesítettek tegnap, a gyógyszerészek igyekeztek állni a gyógyszerüket hosszabb időre is kiváltók rohamát.

Várakozók a stromfeldi patika előtt
Fotó: Cseh Gábor

Így volt ez a Gondviselés Gyógyszertárban is, melynek vezetője, dr. Dudus Balázs azt kérte szerkesztőségünktől: hívjuk fel az olvasók figyelmét, hogy a hétvégi ügyeletet ne terheljék ezekkel az előrelátást szolgáló beszerzésekkel. Szívesen állnak továbbra is a lakosság rendelkezésére, minden kollégát készenlétben tartanak a megnövekedett igény kielégítésére, mind a gyógyszer-utánpótlás beszerzése, mind a vevők kiszolgálása tekintetében, a hétvégi ügyeletet azonban, kérik, hagyjuk meg az igazán akut esetek ellátására és kiszolgálására.

Dr. Binó Györgyné, a gyógyszerész kamara megyei elnöke arról is tájékoztatott, hogy a szájmaszk és a kézfertőtlenítő, ha akadozik is az ellátás, hosszú távon nem hiánycikk, az utóbbit például náluk, a Rókus Gyógyszertárban helyben is el tudják készíteni. Az egyszerű, egyszer használatos szájmaszk nagykereskedelmi ára sajnos a fertőzésveszély megjelenése óta már a többszörösére emelkedett, ezért a patika is kénytelen az áremelkedést érvényesíteni a vevők felé. Több szemfüles gyártó pedig ráállt a vászonból készített szájmaszk gyártására, ami, bár borsosabb az ára, enyhített a készlet-hiányon. A napokban már ezeket is kapni lehet több gyógyszertárban, és bár az áruk az ezer forintot is meghaladhatja, használat után mosással és vasalással újra fertőtleníthetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában