tragédia

2020.03.25. 07:00

Kőszegen őrzik a tragédia emlékét

Az egykori téglagyár barakkjaiban 1944–45-ben mártírhalált halt munkaszolgálatosokra emlékeztek tegnap a 87-es út mentén található emlékműnél.

Tóth Kata

nácik és nyilasok által elhurcolt magyar munkaszolgálatosok emléktáblájánál Básthy Béla helyezett el koszorút

Fotó: Unger Tamás

Hetvenöt éve számolták fel a Kőszeg környékén 1944 novemberétől 1945 március végéig működő táborokat. Az egykori téglagyárakban és a sörgyárban fogva tartott magyar munkaszolgálatosok az embertelen bánásmód miatt vesztették életüket, a közeli Guba-hegy jeltelen tömegsírjaiban hantolták el őket.

Az emlékezni akarók nem lehettek jelen tegnap, Kőszeg önkormányzata a nevükben is lerótta tiszteletét a felújított emlékműnél. Több mint 2500 áldozata van az embertelen időszaknak – idézte fel Básthy Béla polgármester, és emlékeztetett: minden magyarnak felelősnek kell lennie minden magyarért, ami különös hangsúlyt kap Kőszegen, a határszélen.

nácik és nyilasok által elhurcolt magyar munkaszolgálatosok emléktáblájánál Básthy Béla helyezett el koszorút
Fotó: Unger Tamás

 

– Célunk, hogy az itt lezajlott tragédia emlékét őrizzük, az egymásért való felelősség érzését elmélyítsük a következő generációkban is – mondta.

 

Az év elején együttműködési megállapodás írt alá a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és Kőszeg önkormányzata a 87-es út mentén található munkaszolgálatos-emlékmű felújításáról, környezetének rendezéséről, a kőszegi Guba-hegyen elhelyezendő információs táblákról, valamint a 87. sz. főút Kórház utca és az emlékpark közötti szakasza melletti gyalogjárda kiépítéséről. Méltó emléket kapnak ezzel a Kőszegen elhunyt munkaszolgálatosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában