Határellenőrzés

2020.03.12. 14:14

Lázas lengyel kamionsofőr került karanténba Rábafüzesnél

A rábafüzesi határátkelőnél jártunk, ahol az ott töltött egy óra alatt megbizonyosodhattunk arról, hogy jó döntés volt a határellenőrzés bevezetése.

Nagy Ildikó

Megszokott hétköznapi forgalomban autózunk Rábafüzes felé csütörtök délelőtt. Főleg a határ irányából sok a jármű: osztrák rendszámú személyautók, sok kamion, elvétve egy-két magyar autó. A határátkelőnél már berendezték a tegnap odaszállított konténert, a mentőszolgálat munkatársa lép ki az ajtón, speciális maszkban és kesztyűben – körülötte négy rendőr, szintén maszkban. Mondják, hogy nem nyilatkozhatnak, arrébb is megyünk, főleg, hogy látjuk és halljuk: helyzet van.

Egy Olaszországból érkezett, lengyel rendszámú, kisebb áruszállító kamion sofőrjével próbálnak kommunikálni, a testhőmérséklet-mérésen már túl vannak: 40 fokos láza van a fiatalembernek. Félreállítják az autót, míg a rendőrök a sofőrrel próbálnak kommunikálni, a mentőszolgálat munkatársa telefonál. Halljuk, hogy hamarosan érkezik a mentő Őriszentpéterről. Közben kiderül, hogy a sofőr a lengyelen kívül nem beszél más nyelven, így a kikérdezése, a kórelőzmény felderítése is nehéz – úgy tűnik, ez a Markusovszky kórház dolgozóinak a feladata lesz.

 

Közben még egyszer megmérik a sofőr lázát, 39,2 fokot jelez a műszer. Húsz perc telhet el, begördül a mentő, a személyzet fehér kezeslábasba öltözik, kesztyűt és maszkot húz. Egy rövid megbeszélés a határon szolgáló kollégákkal, amiből annyit hallunk, hogy a Markusovszky kórház infektológiai osztályára viszik a férfit, aki, miután összeszedte személyes dolgait, maszkban ül át a mentőbe. A sárga jármű kigördül, és elindul Szombathelyre.

Ha ez a lengyel férfi ugyanígy, lázasan, de személyautóval érkezett volna Olaszországból a határhoz, akkor a jelenleg érvényben lévő rendelkezések szerint visszafordították volna, de a közúti áruszállítókra más szabályok vonatkoznak – most karantén és vizsgálatok várnak rá a Markusovszky kórházban.

Telefonon sikerült beszélnünk egy Szombathelyhez közeli faluban élő fiatalemberrel, aki ma délelőtt érkezett meg Olaszországból, ahonnan árut szállított. Rábafüzesnél ő is átesett a kötelező ellenőrzésen, láza nem volt, így hazamehetett. Felvették az adatait, és elmondták neki, hogy 14 napig az otthonában kell tartózkodnia. Fel kell vennie a kapcsolatot a háziorvosával, a népegészségügyi szolgálat munkatársai is keresni fogják, sőt: rendőrök is bekopogtathatnak hozzá, hogy ellenőrizzék, valóban betartja-e a rendelkezéseket, és tényleg otthon van-e. Ha nem, azzal szabályt sért, és szankciókra számíthat.

Ilyen volt az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetését követő első délelőtt Rábafüzesnél. Úgy tudjuk, Vas megyében egyelőre csak itt van határellenőrzés, de ez bármikor változhat.

Korábban írtuk:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában