Múltidéző

2020.03.17. 17:30

Misztikus üvegépület a 84-es út mellett – Utazzunk vissza húsz évet a Sárvári Termálkristály világába!

Gyógyvíz, gyógyfürdő, reklám. Így néz ki most az üzem, ahol korábban a híres termálkristályt bányászták.

Papp Kata

PK

Sárvár után, Sopron felé a 84-es úton autóból jól látható a „semmi közepén” kimagasló misztikus üvegépület, amihez egy körülbelül kétszáz méteres bekötőút visz.

A környékbeli középkorú és idősebb társadalom még világosan emlékszik az épület funkciójára, nem beszélve a hozzá fűződő 80-as években indult reklámkampányról és az ahhoz tartozó szlogenről.

A Rábasömjén határában lévő épület a kétezer méter mélyről feltörő, 84 fokos gyógyvízből állított elő fürdősót egészen 2005-ig. Abban az évben tulajdonosváltás történt, akik kénytelenek voltak leállítani az elavulttá vált sólepárló üzem működését. Tervben volt a gyártás újraindítása, modernizálása, de ez azóta sem valósult meg.

Fotó: PK

Az épület, ahol alig húsz éve még nagy pezsgés volt, most elhagyatottan áll. Csak az egyik melléképület falára festett kék-fehér embléma árulkodik annak korábbi tevékenységéről.

Fotó: PK

A bekötő út szépen gondozott, így nem mondhatjuk, hogy a kutya se jár arra. A területet pedig kamerával őrzik. Hogy mi lesz a régi Termálkristály bányaterületével, egyelőre nem tudni. Egy biztos, Sárvár és környéke sokat köszönhet az egykori lepárlónak.

Fotó: PK

Köszönjük néked Sárvár, Sárvári Termálkristály!

A reklám szlogenje sokak fülében cseng a mai napig.

A hatalmas kampány hozta meg a termék országos ismertségét, emellett Sárvár város termálfürdője is ezzel alapozta meg hírnevét. Annak ellenére, hogy a sót nem Sárváron, hanem a később Sárvárhoz csatolt Rábasömjénhez tartozó területen bányászták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában