Olaszországban élő, szombathelyi származású ápolónő gondolatai a náluk most tomboló koronavírus-járványról

A hét végén újabb híreket kaptunk tőle.

Tóth Kata

A monzai kórház a legfertőzöttebb olasz régióban van Fotó: Facebook Az imaláncot térképen is követhetjük Fotó: Cseh Gábor

Forrás: FB

– Vigyázzatok magatokra, és vegyétek nagyon komolyan az intézkedéseket, tanuljatok az olasz példából. Ha majd lecseng a vírus, újrakezdjük az életünket – így köszönt el akkor az ápolónő. A hét végén küldött hangüzenetében úgy fogalmazott: – A helyzet tragikus nálunk. A legfélelmetesebb thriller elevenedik meg. A kórházban a gyermekosztályon 10-12 koronavírusfertőzés-gyanús esetünk volt eddig, az első egy három hónapos kisbaba, gyakorlatilag tünetmentes, ő otthoni karanténban van. Ma a második pozitív tesztű gyermekkel, egy tíz hónapos kisfi úval és az édesanyjával töltöttem majdnem az egész napot, szinte ki sem tudtam jönni a szobájukból. Az édesanyának most kezdtek tünetei lenni: még nincs láza és nehézlégzése, jók az értékei, de már köhög, és teljesen kétségbeesett. A múlt héten meghalt a családban az egyik anyai nagybácsi és az egyik nagypapa.

A nagymama otthon van, lázas, nincs jól, lehet, hogy nemsokára kórházba kerül. A férj édesapja is belázasodott. Az egyedüli, aki talán nem fertőződött meg, a kisfi ú édesapja – őt elkülönítették. A hét végén drámaian nőtt a koronavírus-fertőzésben meghaltak száma Olaszországban. A legtöbb beteget továbbra is Lombardia tartományban regisztrálták – csak ott az elhunytak száma péntekről szombatra 546-tal lett több.

A monzai kórház a legfertőzöttebb olasz régióban van Fotó: Facebook

Ahogy az ápolónő meséli, (azt kérte, hogy a teljes nevét ne, csak nevének kezdőbetűit [P. K.] írjuk ki), a lakóhelyén, Monzában is egyre többeknek pozitív a tesztjük. A kórházban egy újabb emeletet ürítettek ki a számukra, ahol eddig ambulanciák voltak, és sátrakat is húznak fel, hogy elszigeteljék a vírustól fertőzött betegeket arra az esetre, ha egy időben túl sokan jelentkeznének. Az ápolónő férje szombaton került otthoni karanténba, az élelmiszerüzletben, ahol dolgozik, a közvetlen kollégájának láza és nehézlégzése volt, felvették a kórházba. Reménykednek, hogy a férjének nem lesz tünete.

– Arra számítok, hogy az ősz is eljön, mire Olaszországban nem lesznek újabb betegek. Tartsatok be minden szabályt, mert különben Magyarországon is elszabadulhat a pokol. Otthon olvassátok a számokat, én itt belelátok a családok életébe, látom, mit okoz ez a pusztító járvány. A vírus nem válogat: nemcsak idősek, hanem fiatalok és középkorúak is megfertőződhetnek.

Felhívás

Továbbra is várjuk azoknak a külföldön élő, Vas megyei származású olvasóinknak a jelentkezését, akik rövid videóüzenetben, vagy írásban beszámolnának nekünk országuk/városuk aktuális helyzetéről. Adjunk erőt egymásnak, hisz mindannyian egy cipőben járunk! Részletek ITT.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában