75. évforduló

2020.03.04. 07:00

Emlékkonferenciát is rendeztek a Szombathelyt ért légitámadás 75. évfordulóján

Konferenciát rendeztek kedden a megyeháza dísztermében Mayer László, a Vasi Szemle főszerkesztője elnökletével az 1945. március 4-én Szombathelyt ért légitámadás 75. évfordulóján rendezett emléknapok egyik eseményeként.

Merklin Tímea

Harangozó Bertalan kormánymegbízott, dr. László Győző, Mayer László és Császár István a konferencián

Fotó: Cseh Gábor

Dallos Imre kispap korabeli naplójából Rátkai Bálint, a Brenner János Nevelési Központ 12. osztályos tanulója olvasta fel az 1945. március 4-én történteket, amely a kispap életének legborzalmasabb napja volt. A hallgatóság átélhette, milyen volt, amikor felemelkedett és hullámzott a föld, majd minden romokba dőlt, és a portól fuldokoltak, ájuldoztak a túlélők.

A szőnyegbombázások között az emberek imádkoztak – Istenhez és Szent Mártonhoz is –, térdeltek, sírtak, és odakint egyre csak „ripegtek-ropogtak” a bombák. Mikor minden elcsendesedett, a székesegyházba hívták őket, ahol a mennyezet a padlóra hullt, odavesztek a gyönyörű művészeti alkotások, és égett az egyik mellékoltár. A drámai történések elbeszélése után a Brenner-iskola diákja Gyóni Géza „Csak egy éjszakára küldjétek el őket” című versét mondta el a kiállított bomba mellé állva.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott, dr. László Győző, Mayer László és Császár István a konferencián
Fotó: Cseh Gábor

Harangozó Bertalan kormánymegbízott arról beszélt, hogy egy harcias indulóból mindannyian ismerjük ezt a sort: „a múltat végképp eltörölni”, és bizonyára sokan nem értünk vele egyet. A múlt és a következményei bennünk élnek, a tegnap ott van a jelenben, és nélküle a jövő sem értelmezhető, nem ismerhető meg a világ a teljes valóságában. Emlékeztetett: az 1945-ben szintén áldozatul esett Püspökvár sérült szárnyát az utóbbi években újjáépítették, de már belül nem ugyanaz, mint volt. A székesegyház épületét rekonstruálták, de a freskói máig hiányoznak. Amint mondta, a monyorókeréki Erdődy grófok jelentős adományokkal járultak hozzá a székesegyház tetőszerkezetének helyreállításához, a sok szekér fa szentpéterfai erdőkből került az ácsok kezébe.

Császár István helynök a szombathelyi egyházmegye képviseletében, és a konferenciával egy időben püspöki konferencián részt vevő dr. Székely János nevében köszöntötte a résztvevőket. Felidézte: a székesegyház Magyarország harmadik legnagyobb temploma, pusztulásának történetét már sokan leírták a 70. évfordulóra megjelent könyvben. Mikor az egész város a romjaiból eszmélt, Kovács Sándor püspök vezetésével fogtak össze az emberek, és újraépítették a templomot. A fájdalom mellett a remény és az élni akarás is jelen volt, ezt veheti át a jelen hallgatóság, az előadók pedig segítenek a méltó megemlékezésben.

Dr. László Győző alpolgármester azt emelte ki, hogy a tragédia mellett csodák is történtek 75 éve Szombathelyen. A székesegyházban március 4-én reggel püspöki szentmisét tartottak, ahonnan az emberek még időben haza tudtak menni. Ketten a bent maradottak közül túlélték a templom bombázását. A várost és a székesegyházat közös összefogással építették újjá a romokból, erről példát vehetnek a maiak, az elődeink hitéből és reménységéből pedig erőt meríthetünk.

Dr. Soós Viktor Attila történész a Nemzeti Emlékezet Bizottság képviseletében a szombathelyi bombázások társadalmi hatásairól szólt. Úgy fogalmazott: 1945 egy borzalmas kísérlet vége volt, a német birodalom próbálkozása, amely csődöt mondott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában