Beporzók napja

2020.03.12. 11:30

Rovarhotelt is avattak Szombathelyen

Két évvel ezelőtt önkéntesek hívták életre a mára már országos mozgalommá bővülő kezdeményezést, a Beporzók napját. Március 10-én országszerte felhívják a figyelmet az apró rovarok jelentőségére. A kezdeményezéshez mintegy negyven múzeum, köztük a Savaria Múzeum is csatlakozott, rovarhotelt avattak a hátsó bejáratnál.

Polgár Patrícia

A Savaria Múzeum hátsó bejáratánál, a virágágyásokhoz közel avatták fel a nádszálakból és kifúrt fatörzsekből berendezett létesítményt. Előtte dr. Vig Károly és Horváth Kende Fotó: CSG

Fotó: Foto: CSG

Különböző vastagságú nádszálakból, kifúrt fatörzsekből, száraz növényekből „rendeztek be” hotelt a Savaria Múzeum munkatársai, melybe még talány, hogy milyen darázs- vagy méhközösség fog hamarosan beköltözni. Ám az biztos: az építmény a múzeum virágágyásaihoz egyre több beporzót fog vonzani, így az eljövendő hónapokban figyelemmel követhető lesz, hogy mely lyukakat zárják le és melyekben fejlődnek ki a méhek és darazsak következő generációi.

Ha volt szerencsénk zsúpfedeles házat közelről látni, megtapasztalhattuk, hogy milyen sok méh és darázs zsongja körül azt. A zsúpszalma kifejezetten szimpatikus élőhely az apró rovarok számára, de sokan közülük téglába, korhadt fák törzsébe fészkelik be magukat. Ezért igyekeztek a hotel kialakításánál is arra, hogy csupa természetes anyagból épüljön meg.

És hogy miért nekünk, embereknek kell a kis rovarok szállóit megépítenünk? Azért, mert termesztett növényeink 70 százalékát ők porozzák be, és elfogyasztott ételeink legalább egyharmadát ezen folyamat révén állítják elő a virágos növények. Méhek, lepkék, legyek, bogarak és más rovarok keresik a virágban a nektárt, a testükre tapadó virágport virágról virágra szállítják. A rovarfajok nagy százaléka nélkül Földünk élhetetlen lenne. Sajnos az utóbbi néhány év hírei a házi méhek pusztulásáról tudósítanak, kutatások szerint a rovarfajok mintegy 40 százalékát kihalás fenyegeti, állományaik évről évre csökkennek. Erre a veszélyre hívja fel a figyelmet a Beporzók napja.

A Savaria Múzeum hátsó bejáratánál, a virágágyásokhoz közel avatták fel a nádszálakból és kifúrt fatörzsekből berendezett létesítményt. Előtte dr. Vig Károly és Horváth Kende Fotó: CSG

Dr. Vig Károly, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese, a Magyar Rovartani Társaság elnöke méhecskecsápjaiban ismertette: ez egy első kísérlet, ám jövőre, ha az idei beválik, megpróbálnak egy megfigyelhető változatot is megépíteni, melynek életét akár webkamerán közvetítik is majd.

Az elnök mindenkit arra biztat, hogy akinek van kertje, készítsen kisebb vagy nagyobb rovarhotelt, mert ezzel az aprónak tűnő tevékenységgel is hozzájárulhat annak a folyamatnak a megfordításához, mely kezd tragikus méreteket ölteni. – Ingyenes biológiaszolgáltatásként tekintünk a beporzásra. Reméljük, a fajok kipusztulása nálunk nem fog bekövetkezni, de ehhez mindenkinek hozzá kell tenni – fejtette ki.

Májusban majd a beporzó rovarokat játékos módon ismertető programsorozatra óvodás és iskolás csoportokat várnak, ahol megtudhatják, hány lakója lett időközben a szállónak, mi történik ott, és miért fontos segíteni a minket körülvevő rovaroknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában