Az Őrség új, ifjú mesemondója

2020.03.11. 11:30

Új üstökös tűnt fel Vas megye egén: Pfeiffer Attila sorra nyeri a versenyeket

Az Őrség új, ifjú mesemondója lehet a tizenkét éves tehetséges kisfiú, Pfeiffer Attila, aki egyelőre nem a térség történeteit meséli, de sorra nyeri a szövegmondó versenyeket. Nemcsak átéli, amit mond, hanem képes érzékletesen közvetíteni, átadni a közönségnek.

Merklin Tímea

Pfeiffer Attila a vasvári versenyen

Fotó: Szendi Péter

Az őriszentpéteri Pfeiffer Attila ez év januárjában Körmenden első helyezett lett a magyar kultúra napján megrendezett városi versenyen. Februárban a Mintha pásztortűz című versenyen nyerte meg a 6-7. osztályos kategóriát.

Március elején országos ver­senyen vett részt, amit a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartottak Arany János születésnapja alkalmából, ott második lett. Vasváron idén ki­e­melt arany minősítést kapott a kategóriájában, tavaly ugyanitt ezüstöt az Indul a bakterház című emblematikus Rideg Sándor-regényből előadott részletért, tavalyelőtt aranyat a Tréfás far­kas csíki székely népmese

előadásáért.

Vasváron pedig Wass Albert Tizenhárom almafáját mesélte huncutul villanó szemekkel, olyan átadással, hogy elbámult rajta a közönség.

Pfeiffer Attila a vasvári versenyen
Fotó: Szendi Péter

A hatodik osztályos őriszentpéteri kisfiú a „mesemondás királya” lehet, teljesen ura az elsajátított szövegeknek, azokat hitelesen közvetíti. Úgy hagyja érvényesülni a tartalmakat, hogy közben hozzáadja a saját egyéniségét is, és e kettő harmonikus ötvözetét még közvetlen kommunikációval is társítja.

A fiúcska édesanyja, Pfeif­fer Tamásné elmondta: a szü­lők rendszerint közösen keresik Attilának a szövegeket, amelyeket aztán az édesap­jával tanul meg. Fontos szempont a szövegválasztásnál, hogy legyen benne humor és lehetőség az ízes beszédre.

A Tizenhárom almafát kivételesen a gyermek választotta, miután végigült önszántából egy Wass Albert Irodalmi Maratont (az Őrállók Alapítvány szervezésében, a szalafői kultúrházban), amely egy 25 órás felolvasás volt, onnan ismerte a szöveget, amely elnyerte a tetszését. Az édesapa, Pfeiffer Tamás aktív hagyományőrző (szablyavívó), fontosak számára a hagyományos értékek. Amint megtudtuk tő­le, azokat a szövegeket szereti, amelyek „megérintik a szívét”, ezt igyekszik örökíteni.

Így nem véletlen a kisfiú hajviselete, a honfoglalás kori üstökös, sok hagyományőrző ismerősüknek ilyen van, mint egykor a végvári vitézeknek is volt. A kisfiú pedig elárulta: havonta kell menni a helyi fodrászhoz, hogy a frizurát frissítsék.

Megkérdeztük Pfeiffer Attilát az irodalommal való barátságáról, a következőket mond­ta:

– Szeretek olvasni, a családom könyvmoly. Olyan rengeteg könyvünk van, hogy már több nem is fér el. Legjobban a népmeséket és az izgalmas történelmi könyveket szeretem, amelyek valódi korokról szólnak.

A kisfiú magyartanára és osztályfőnöke, Németh Ibolya hozzáfűzte, hogy Attila rendszerint könyvajándékokat és könyvutalványt is kap a versenyeken – hadd bővüljön csak az a könyvtár. Az osztálytársai pedig mindig nagyon tudnak örülni a sikereinek, annyira drukkolnak neki, hogy legszívesebben vele utaznának a versenyekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában