Borkorcsolyák verseny

2020.03.09. 07:00

Újszerű ízek kerültek a zsűri elé a kőszegi borkorcsolya versenyen

Tizenkilencedik alkalommal rendezte meg a borkorcsolyák versenyét szombat délután a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete.

Tersztyászky Krisztina

Fotó: OHR Tibor

A kóstolóra zsúfolásig megtelt a Köszház, ahol Orbán-Tóth Adrienn, a szervező egyesület elnöke és Terplán Zoltán alpolgármester üdvözölte a megjelenteket. A házigazdákon kívül itt voltak a csepregi és a perenyei borbarát hölgyek képviselői és versenyzői is. Kamper Natália borkirálynő bemutatta csepregi kékfrankos borát, amelyet szintén megízlelhettek az érdeklődők. A helyiség közepén hosszú asztalon sorakoztak a sütemények, arra várva, hogy a közönség kiválassza, közülük melyikre csúszik legjobban a kőszegi bor.

Természetesen az utóbbiról is gondoskodtak a szervezők: nyolc pincészet 12 fajta vörös- és fehérborából, rozéjából lehetett kortyolgatni a sós sütemények mellé. Már első látásra kitűnt, hogy a konyhamester hölgyek és urak megint kitettek magukért: a tálcákon a pogácsák és sajtos rudak mellett aprócska csigák, töltött hengerek, kosárkák kellették magukat, sőt még borospohár formájú csemege is akadt.

Ebben az évben megint rekordot döntött a nevezések száma: negyvenen hoztak be süteményt, és már a gluténmentes pályázók mezőnye is hétfősre növekedett. A szakmai zsűri elnöke ezúttal Terplán Zoltán alpolgármester volt. Rajta kívül a tavalyi győztes, Muczáné Bárdosi Eszter, Brezovich Julianna, a kőszegi horvát önkormányzat tagja és Jagodics Attila borász vettek részt az értékelésben. Természetesen névtelenül, kizárólag sorszámmal ellátva kerültek eléjük a mintatálcák. Hosszú időbe telt, amíg mindent akkurátusan végigkóstoltak, közben a Vadrózsa népdalkör tagjai szórakoztatták a közönséget.

 

Az eredményhirdetés előtt a zsűrielnök elmondta: a „munka” során nagyon fi nom süteményekkel találkoztak, köztük egészen érdekes, édeskés és pikáns ízvilágúakkal is. A bírálat során vizsgálták, hogy a sütemény állaga ne legyen túl száraz, ízvilága pedig legyen harmonikus, ne nyomja el a bor zamatát. Figyelembe vették, hogy a borkorcsolya ne legyen se túl nagy, se túl kicsi, hanem épp kézhez álló, és értékelték azt is, ha volt benne valami újdonság. Az alpolgármester hangsúlyozta: mind a rendezvény, mind az elkészített sütemények magas színvonalat képviselnek, méltóak a kőszegi borhoz, kölcsönösen segítik, felemelik egymást. Végül kihirdették az eredményeket is.

Az első helyre Patakiné Rába Edit májas párnácskáit helyezte a zsűri, a második Gneisz Terézia sajtos csavarosa, harmadik pedig Küttelné Baudics Ildikó

formabontó sajtos gofri falatok elnevezésű borkorcsolyája lett. Gluténmentes kategóriában Kercselics Szabina füstölt sajtos krékere ízlett a legjobban. Különdíjat két versenyző vehetett át: Tóth Noémi, aki almarózsát és Máté Gyuláné, aki lecsós kifl it sütött. A közönségdíjat Alaszné Bodorkós Mónika sajtos csúcsa érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában