Nem csak veszélyeztetettek, köztük sokan egyedül élnek

2020.03.31. 11:30

Vas megyében is magas a 65 év felettiek aránya

A Vasvári járásban élő idősek harmada egyedül él, ugyanakkor a háziorvosokra kevesebb betegszám jut a megye déli járásaiban.

Budai Dávid

Vasvár madártávlatból – ebben a járásban a 65 éves vagy annál idősebb lakosság legalább harmada egyedül él

Fotó: VN-Archív/Vasvári önkormányzat

Az elmúlt három hónapban globális méretűvé vált koronavírus- járvány erős hatást gyakorol az ország gazdasági folyamataira, és a lakosság mindennapjait is átírja. A KSH Koronavírus dosszié címen új felületet indított, és első elemzésében arra mutatott rá, hogy a hatások az ország egyes részeit eltérően érintik, ezek mértéke nagyban függ attól, hogy az adott gazdasági-társadalmi szerkezet milyen jellemzőkkel bír, illetve hogy a leginkább érintett csoportok mekkora súlyt képviselnek a térségben.

Összeállításunkban ezúttal ez utóbbi adatait szedtük össze, hiszen különösen veszélyeztetettek a 65 éves vagy annál idősebb korosztályba tartozók.

Az elemzés rámutat arra, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani az ország elöregedő déli, délnyugati térségeire, valamint a főváros egyes kerületeire, ahol az idős népesség aránya meghaladja az országos átlagot. Az 1,9 millió főnyi 65 éves és annál idősebb lakosság többsége családjával él együtt, ám mintegy háromtizede egyedülálló.

Vasvár madártávlatból – ebben a járásban a 65 éves vagy annál idősebb lakosság legalább harmada egyedül él
Fotó: VN-Archív/Vasvári önkormányzat

 

Az egyedül élő idősek aránya főként az Alföld és Dél-Dunántúl egyes járásaiban, illetve a főváros kerületeinek többségében lényegesen meghaladja az országos átlagot. Az önkormányzatok a szociálisan nehéz helyzetben levőket szociális alapszolgáltatásokban részesíthetik, ezek közül a legtöbben a szociális étkeztetést (184 ezer) és a házi segítségnyújtást (92 ezer) vették igénybe. Az előbbi a 65 éves és annál idősebb népesség 9,7, az utóbbi pedig 4,9 százalékának könnyítette meg a mindennapjait.

Jellemzően a kisebb településeken vették igénybe ezeket a szolgáltatásokat, amelyek jelentősége a járvány idején még inkább felértékelődik, és az igénybe vevők köre átmenetileg jelentősen bővülhet.

Az elemzés elkészítésekor a háziorvosi szolgálatot 6100 háziorvos és házi gyermekorvos látta el az országban. Mintegy 1400, többnyire ezer főnél kevesebb lelket számláló településen nem működött helyben háziorvosi praxis. Egy háziorvosra átlagosan 1872 bejelentkezett – 30 százalékuk 60 éves vagy annál idősebb – és évi 12 ezer eset jutott. Egy-egy rendelésen körülbelül 50 beteg fordult meg. A rendelésen megjelentek száma ugyan csökkent a járvánnyal kapcsolatos intézkedések nyomán, ám az üres praxisok ellátása, az elkülönítés, a diagnózissal kapcsolatos döntések meghozatala és a telefonos konzultáció a háziorvosokra is nagy terhet ró.

Vas megyében a leginkább elöregedett négy járás a sárvári, a celldömölki, a körmendi és a szentgotthárdi, viszont a legtöbb egyedülálló idős ember a vasvári járásban van, ahol a 65 éves vagy annál idősebb lakosság több mint 32,5 százaléka egymaga van, vagyis az ott élő idősek harmada. Ha pedig pusztán a számokat nézzük, akkor a szombathelyi járásban él a legtöbb egyedülálló idős ember, akik több mint öt és fél ezren vannak.

Házi segítségnyújtásban a celldömölki járásban részesülnek a legtöbben, az ott élő idősek több mint 9,3 százaléka. Nálunk az egy háziorvosra és házi gyermekorvosra jutó lakosok száma sehol nem haladja meg az 1840 főt, míg az ország egyes részein a 2301 főt is eléri. A legkisebb leterheltség a déli (szentgotthárdi, körmendi, vasvári) járásokban, míg a legnagyobb az északi járásokban (kőszegi, sárvári, celldömölki) van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában