A sonka, a csülök és a húsvéti kalácsok

2020.04.09. 11:30

Sok a megrendelés a kalácsokra – Megnéztük, milyen a húsvéti árukínálat a piacon

A házias recept alapján készült töltött kalács és a füstölt áru most a legnépszerűbb a vásárcsarnokban a húsvét előtti napokban. Körülnéztünk a dél és egy óra közötti, 65 év alattiaknak fenntartott vásárlási időben, mi minden kapható az ünnepi készülődéshez.

Merklin Tímea

Lendvai Lászlóné Oladról, kertes házból jár piacozni: tyúkokat tart, tojást kínál. Ötszázötven forintba kerül egy tízes doboz. A biztonsági intézkedéseket is be kell tartani Fotó: HB

Egyik helyen a házi füstölt és főtt sonka 3600 forint; egy másik helyen a füstölt nyers sonka 2990 forint, ahogy a combból készített kötözött sonka, tarja is. A pulykamellsonka 4590 forint. Horváth Ferenc hentes elmondja, hogy a nyers húsokat is jól viszik, meg a füstölt árut is. Népszerű most a füstölt csülök is, aminek az ára 1990 forint, az akciós darabokat 1590 forintért

odaadják.

Fonott kalácsot találunk édeset is, sósat is, szépen celofánba csomagolva – 219 és 369 forintért – van olyan is, amit mandulával szórtak, és olyan is, amit koszorúba fontak, ezek 399 forintba kerülnek. A kisebb tojások 45, a nagyobbak 50–55–58–60 forintba kerülnek. Az Oladról piacozni járó Lendvai Lászlóné kertes házban lakik, tyúkokat tart, így azoknak a tojásait hozza a piacra, 550 forintért ad belőle egy tízes dobozzal. Nem süt húsvétra, hanem itt veszi meg a süteményt a vásárcsarnokban, sok a házias ízű vagy házi recept alapján készült termék a cukrászsütemények mellett.

Lendvai Lászlóné Oladról, kertes házból jár piacozni: tyúkokat tart, tojást kínál. Ötszázötven forintba
kerül egy tízes doboz. A biztonsági intézkedéseket is be kell tartani Fotó: HB

A pékség vitrinje már csaknem üres ebéd után, de az eladótól megtudjuk, hogy a legtöbb megrendelést a házi töltött kalácsra veszik fel: 749 forint egy 600 grammos rúd, gazdagon töltik dióval vagy mákkal. Népszerű az almás pite 279 forintért, de nagyon viszik a meggyest, a túróst, a mákost is. A foszlós kalács itt 349, a fonott 399 forintba kerül.

Kovácsné Balaton Klára virágkötővel beszélgetünk: ő a kalácsot otthon süti, zserbót és linzert szokott készíteni még, mert ezeket szereti a család. A sok virág közt megtudjuk, hogy már elfogyott, de másnapra lesz megint a 200 forintos szegfűből és az 500 forintos krizantémból, főleg ezeket viszik ilyenkor a temetőbe. Kedveltek a művirágból készített úgynevezett „sírtálak” is, a hozzátartozók szívesen vásárolják a sárgával díszített, élénk színűeket, tavaszi hangulatúakat a húsvéti családi temetőlátogatásokhoz.

ÚJRA VAN VIRÁG ÉS VETŐMAG

A szombathelyi vásárcsarnokot érintő járványügyi intézkedések célja az volt, hogy csökkentsék az egy időben, egy helyen előforduló emberek számát. Sokan hiányolták azonban a virágárusokat, és aggódtak, honnan szerzik majd be a szokásos kiskerti palántáikat. Úgy tűnik, meghallgatásra találtak a javaslatok. Polákovics Marietta igazgató arról tájékoztatott, hogy e hét keddjétől visszatérhettek szokásos helyükre a vágott virágot árusító kereskedők. Kinyit a vetőmagbolt is. Az élő növényeket, cserepes virágot, palántát árusító termelőknek pedig átalakítják a felújítás miatt felépített sátrat, amely jövő keddtől nyitott pavilonként szolgálja ki a vásárlókat. Aki rendelni szeretne, már két számon hívhatja az időseket segítő önkénteseket: 20/503-8559, 30/657-0973.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában