Elismerés

2020.04.18. 15:30

A legeredményesebb vasi testnevelő tanár

A Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanára, Gubián Tamás kapta a 2018/2019-es tanév legeredményesebb Vas megyei testnevelőjének járó díjat.

Horváth Erika

Meggyőző érvek Gubián Tamás tanár úrtól – ez a dunaújvárosi „játékos” országos döntő is aranyéremmel zárult

Fotó: MDSZ

A Magyar Diáksport Szövetség a diákolimpia országos döntőiben elért eredményességük alapján rangsorolja az intézményeket. A – köznevelési típusú sportiskolák sorába tartozó – Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola 2018/2019-ben is az élmezőnyben végzett, hetedik lett. Nem véletlen, hogy ebből az iskolából került ki a tanév legeredményesebb Vas megyei testnevelője. Gubián Tamás volt a felkészítője az iskola II. korcsoportos többpróbacsapatainak, a lányokkal ezüstérmesek, a fi úkkal hetedikek lettek. A mezeifutó-diákolimpia országos döntőjében a lánycsapat végzett a hetedik, a fi ú a nyolcadik helyen. Országos ezüstöt nyertek a III. korcsoportos kézis lányok, és ekkor szerezte meg a Zrínyi sorozatban harmadik országos bajnoki címét az alsó tagozatosok játékos sportvetélkedőjében. Utóbbi versenysorozatban kollégájával, Vadász Gáborral összesen három arany, egy ezüst és két bronz az éremtermésük.

– Ez a tanév is remekül indult, nagyon ügyesek voltak a gyerekek. A II. korcsoportos lányokkal például a nulláról kezdtük el a floorballt. Nagyon szívesen csinálták, reggel, délután plusz gyakorlásokat is vállaltak, és bejutottunk a januári országos döntőbe is, ahol hatodikak lettünk – mondta Gubián Tamás. – Atlétikában is alakult a csapat, szépen dolgoztak a gyerekek, de sajnos az élet közbeszólt, a versenyeket már nem rendezik meg.

Testnevelésórákon sem találkozhatnak már élőben. – Küldjük az online-anyagokat sokmozgásos feladatokkal, mert mozogni mindig, most is kell. Nem sokat, inkább tartalmasabbat, mert az oktatásnak ebben a formájában nagyon leterheltek a gyerekek és a szülők is. De mit is kell tudni a munkáját szívvel-lélekkel végző Gubián Tamásról? Például, hogy élsportoló, többek között a Veszprém kézilabdázója volt, és hogy kitérők után köteleződött el a pedagóguspálya mellett. Szülővárosában, Tapolcán ismerkedett meg a kézilabdával, nyolcadikos volt, amikor kiválasztották a veszprémiek, és középiskolába már ott járt.

A Veszprém színeiben serdülő, ifjúsági és junior országos bajnoki címet is szerzett, két évig tagja volt a felnőtt csapatnak is, amellyel 1995-ben bajnok lett. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerezte meg első testnevelőtanári diplomáját, ahol erőssége volt az NB I/B-ben harmadik helyet is szerző csapatnak. Ezután két évet Németországban kézilabdázott, aztán Sárváron lett személyi edző, de közben a Derkovitsban óraadóként belekóstolt a tanításba. Egyetemi diplomát is szerzett, és 2009-től két évig a Nyitra utca iskolában volt testnevelő és igazgatóhelyettes. Újabb kitérő következett – egy ausztriai fürdőn úszómester lett. 2012-ben jött a nagy fordulat.

– A 2004-es athéni olimpia óta vagyok Pars Krisztián strechingedzője. Amikor 2012-ben megnyerte az olimpiát, a polgármesteri fogadásra én is meghívást kaptam. Ott hallottam, hogy a Zrínyiben testnevelői állást hirdetnek. Ez a nyolcadik tanévem az iskolában. Már tudom, hogy nekem a tanári pályán a helyem. Hiszem, hogy minden gyerek ügyes valamiben, lehet sikerélménye. És hogy játszva, élményszerűen tanulnak a legkönnyebben.

Meggyőző érvek Gubián Tamás tanár úrtól – ez a dunaújvárosi „játékos” országos döntő is aranyéremmel zárult

A testnevelésórák, az atlétika- és floorballfoglalkozások mellett kézilabdaedzéseket is tart Tamás bácsi. – A kézilabda mindig is a szívem csücske volt, és végül igent mondtam az SZKKA utánpótlásképzésére is. Tavaly januárban hat gyerekkel kezdtük, 42-en lettünk. Nagy siker volt, ezért idén is folytattuk, elsősökkel a nulláról. Délutáni elfoglaltságban amúgy sincs hiány, nem csak Pars Krisztánnal foglalkozik strechingedzőként. És már nyolc éve utánpótlásedző is a Dobó SE-nél. Először az erőnlét- és kondíció-fejlesztés volt a feladata, de a legkisebbeknél már a sportág alapjait is tanítja. – Nehéz beosztani az időt a család mellett, de igyekszem mindenhol helytállni és a saját gyerekeim mozgástanulására is figyelni. A két kicsi, a hároméves lányom és az ötéves fiam imádja a labdát, aminek nagyon örülök. Bence jól is úszik, talán vízilabda lesz ebből. Mindenesetre még sokat szeretnék tanulni, hogy minden tanítványomnak és nekik is még többet tudjak segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában