Foglalkoztatási párbeszéd

2020.04.23. 07:00

A vasi paktum együttműködéseit továbbviszik, hogy egyensúlyt teremtsenek a foglalkoztatásban

A világ(járvány) kihívásai – foglalkoztatási párbeszéd a megyében működő paktumokban dolgozók oldaláról megközelítve címmel rendeztek videókonferenciát szerdán a Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum 2014-2020 szakmai rendezvényeként.

Merklin Tímea

Dr. Balázsy Péter, Breznovits István, Majthényi László, dr. Biroszné Móricz Zsuzsanna

Fotó: VN/KCS

Az eredményekről szólva dr. Biroszné Móricz Zsuzsanna elmondta: a megyei paktum zár, de a helyi paktumok (a déli, az északi, illetve Szombathely és járása) működnek tovább, a megye ernyőszervezeti feladatokat továbbra is ellát. Többek közt ezért jött létre a Vas Megyei Foglalkoztatási Fórum. Az elmúlt években az összefogás és az együttműködés volt jellemző; a szerdai konferencián összegezték a jó gyakorlatokat, és az új helyzet által generált kommunikációs és kapcsolattartási lehetőségeket. A paktumos kollégák szakmai értekezlete volt ez, ahol megegyeztek: segítik a vállalkozókat, az álláskeresőket.

Breznovits István, a Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője előadásában áttekintette az országos honlapokat is, amelyek segíthetnek a munkakeresésben. Javasolta, hogy kistérségi szinten is érdemes olyan online fórumokat létrehozni, amit megyei szinten már megteremtettek. Még pontosabb képet lehetne kapni, ha járási hivatalokkal, kistelepülési önkormányzatokkal – egyszerre 15-20 résztvevővel – rendeznének hasonló konzultációkat, kinek miben van szüksége segítségre.

Dr. Balázsy Péter, Breznovits István, Majthényi László, dr. Biroszné Móricz Zsuzsanna
Fotó: VN/KCS

Polgármesterek, jegyzők számára is létesíthetnének internetes platformokat arról, hol milyen nyomás érzékelhető a munkaerőpiacon. Szentgotthárdon például egyértelműen kiderül, hogy az ausztriai ingázók megjelentek a foglalkoztatási hivatalban; ez tovább erősödhet, ha a helyzet nem normalizálódik rövid időn belül. Számba vették, milyen krízismegoldások lehetségesek, egyelőre az egyszeri önkormányzati támogatások realizálódnak. A kis- és középvállalkozások számára javasolták a digitális átállást, hogyan működhetnek költséghatékonyabban.

A témát Varga Eszter, a Regionális Humán Innováció Képzési Nonprofit Kft. ügyvezetője bontotta ki, bemutatva egy terméket, aminek a fejlesztését már egy éve megkezdték. A kis- és középvállalkozások támogatását tűzték ki célul. A szolgáltatást adott cégre tervezik, megkönnyítve és gyorsítva annak belső munkafolyamatait, külső tájékozódását és eléréseit. Például segítséget tudnak adni a feladatok kiosztásában és lekövetésében, az ügyfélkapcsolatok intézésében, az online számlázáshoz szükséges felhőalapú pénzügyi rendszerek bevezetésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában