Csak a három nyugdíjas gyermeküket féltik nagyon a vírustól

2020.04.01. 07:00

Boldog születésnapot, Káldy Lajos bácsi!

Ma van a 98. születésnapja Káldy Lajos festőművésznek, aki Csipkereken született 1922. április 1-jén. Születésnapja alkalmából köszöntöttük.

Merklin Tímea

Káldy Lajos télen még kijárt a guruló bevásárlótáskával

Fotó: Unger Tamás

Bezárkózva élnek a tíz évvel fiatalabb, 88 éves feleségével, Kati nénivel, idén június 24-én ünneplik majd a 70. házassági évfordulójukat. Segítséget kapnak a bevásárlásban, a gyógyszerkiváltásban, hozatják az ebédet. Most a szemüveg a legnagyobb probléma, mert leesett, eltörött, újat kellene csináltatni, még nem tudják, hogyan oldják meg, de Lajos bácsinak hiányzik az olvasás.

Napirend szerint él: ő készíti a reggelit és a kávét, viszi be a feleségének, aztán felöltözik, leül, elolvassa a Vas Népét, amit a következő negyed évre a veje fizetett elő. Rejtvényt fejt, tévét néz, vagy festeget: apró képecskéket füzetnyi lapokra, főleg virágokat. Délben ebédelnek, alszanak egyet, majd kártyáznak. Olykor Lajos bácsi délután is fest, vagy a polcokat rámol, rendet rak a fiókokban. Mindennap beszélnek a távol élő fiukkal és a lányaikkal.

Káldy Lajos télen még kijárt a guruló bevásárlótáskával
Fotó: Unger Tamás

– A gyerekeinket nagyon féltjük a vírustól. Mindhárman nyugdíjasok. Mi már leéltük az életünket – mondja Kati néni. – Van nyolc negyven év körüli unokánk és nyolc déd­unokánk. Talán nyáron már együtt tudunk lenni, mikor a 70. házassági évfordulónkat ünnepeljük.

Káldy Lajos festőművészről filmet készítettek a Weöres Sándor Színház Miért szép? sorozatának 14. részeként, amelyet a születésnapján, április 1-jén tesznek közzé a Youtube csatornán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában