Nagy az öröm

2020.04.24. 07:00

Elkészült az Őrvidék Ház udvarán lévő emlékmű huszárszobra

Nagy az öröm a 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesületben: egy sikeres pályázatnak köszönhetően Szent György napjára a helyére került az Őrvidék Ház udvarán lévő emlékmű huszárszobra.

Merklin Tímea

Elkészült az Őrvidék Ház udvarán lévő emlékmű huszárszobra, a nagyközönségnek is szeretnék majd megmutatni

Fotó: Cseh Gábor

Az elhunytak nevét soroló tábláknál Drenovácz István egyesületi elnök térdelt ottjártunkkor, az utolsó simításokat tette a szépítésben, rendezgetésben, mintha ünnep készülődne, pedig csak a lelkekben lesz, mert nem tudni, mikor lehet itt legközelebb közösségi rendezvény.

– A szobrot 1925-ben állították, június 19-én, az ezredna pon, amelyet a két világháború között mindig megtartott az ezred tisztikara és legénysége az elesett huszárok emlékére – mondta Drenovácz István. – Az emlékmű 1928-ban egészült ki az elhunyt huszárok nevének tábláival. Aztán 1945-ben eltűnt a szobor. Nem tudjuk, hogy megsemmisítették-e az oroszok, vagy előlük mentették, esetleg elásták.

Elkészült az Őrvidék Ház udvarán lévő emlékmű huszárszobra, a nagyközönségnek is szeretnék majd megmutatni
Fotó: Cseh Gábor

Az is tény, hogy amikor az oroszok innen, a 11-es huszár úti laktanyából kimentek, az emberalak nem volt meg, de az emlékmű ép volt, utána törték össze a márványtábláját. A huszár hagyományőrzők 2018-ban pályáztak a felújításra, Kőszegfalviné Pajor Klára készítette a pályaművet. 2019 őszén írták alá a szerződést, a szobrot Vasváron Sejber Mihály kőfaragó készítette, Drenovácz István és Horváth Károly vette át.

– Szép véletlennek gondolom, hogy Szent György napjára elkészült a szobor, mert ő a lovas huszárok védőszentje – mosolygott a bajusza alatt az elnök. – Szerveztünk volna az ezrednapra ünnepélyes átadást, de a rendezvény a járványveszély miatt elmarad. Szeretnénk megmutatni majd a nagyközönségnek is, hogy a szobor az emlékezéshez méltó módon újra a helyén áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában