A legtöbb pótolható

2020.04.30. 14:00

Elmúlt a gyógyszervásárlási láz, csökkent a forgalom Vas megyében is

Mérséklődött a patikák forgalma: a vírus megjelenésekor tömegek álltak előttük, feltöltötték a házi patikát. Mára a februárihoz képest egyharmaddal csökkent a forgalom.

Polgár Patrícia

Csökkent a patikák forgalma Illusztráció: CSG

Fotó: © Cseh Gábor

– Gyakorlatilag fél műszakkal működünk. Bárki láthatja, hogy már nem állnak kígyózó sorok a patikák előtt, így a készleteink is kevésbé ürülnek – tudtuk meg dr. Binó Györgynétől, a Gyógyszerész Kamara vasi elnökétől. Patikánként változó, hogy hol, mi hiányzik – attól függően, hogy menynyit raktároztak. Általánosságban elmondható: az egyetlen nem helyettesíthető tartós hiánycikk egy szívgyógyszer. Hiánya nem okoz nagyobb fennakadást: kevesen használják, havonta néhány dobozzal adnak el belőle. Az összes többi hiányzó gyógyszer helyettesíthető, tehát kapható helyette más, ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazó, ugyanolyan hatáserősségű termék. A glaukóma elleni szemcseppek a napokban érkeznek meg újra a patikákba.

Csökkent a patikák forgalma
Illusztráció: CSG

Május 10. előtt nem tudjuk kiváltani az egyik paracetamol tartalmú láz- és fájdalomcsillapítót – addig is helyettesíthetjük másik készítménnyel. Az inzulinok beszerzése folyamatos, redukált mennyiségben ezek is megvásárolhatók a nagykereskedőktől. Újra vény nélkül kapható az egyik metamizol tartalmú fájdalomcsillapító – nincs belőle hiány. De május 1-től egyes, 600–800 milligrammos ibuprofén tartalmú gyógyszerek receptkötelesek lesznek. Hiánycikk az egyik rotavírus elleni, gyerekeknek adható oltás, ez is pótolható más, megegyező hatóanyagú szerrel. A malária ellen kifejlesztett gyógyszerről elterjedt: gyógyítja a koronavírust. Annak ellenére, hogy tudományosan nem támasztották alá, sokan igyekeztek beszerezni a készítményt, ami már újra készleten van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában