A zöldterületek védelme örök harc

2020.04.24. 07:00

Ezer fát ültetnek el Szombathelyen – Nagyszabású fejlesztésre készül a város

A zöldfelületek nagyszabású fejlesztését határozta el Szombathely közgyűlése. Múlt év szeptemberében ezer fa telepítéséről döntöttek. Új fasorok létesülhetnek a város több pontján. Felmérték a lehetőségeket és a javaslatokat, elkészültek a kiviteli tervek. Tubolyné Balázs Nóra városi kertésszel a zöldterületek helyzetéről beszélgettünk.

Gyöngyössy Péter

Több évszázados tradíció Szombathelyen a városszépítés. A közelmúltban megújult a Csónakázótó környéke

Fotó: Unger Tamás

Aki először jár Szombathelyen, és megpróbálja megfogalmazni, milyen ez a város, az első mondatok között biztosan szerepelni fog, milyen jó, hogy ennyi park, ilyen sok zöldfelület van itt. Való igaz, több évszázados tradíció Szombathelyen a város­szépítés, a fák, fasorok ültetése. Kezdődött az egykori kastélyparkokkal, főúri kertekkel. Gondoljunk a Saághy-kastély parkjából kifejlődött Kámoni Arborétumra, az Ernuszt-kastély vagy a Bogáti-kastély környékére. Aztán jöttek a polgári kezdeményezéssel létesült, ma is jól ismert parkok, fasorok, majd a közelmúlt zöldfelületei a Csónakázótó és a Sportliget.

Az újonnan létesült lakótelepeink zöldítésére pedig valóságos mozgalom szerveződött a hetvenes években. A dicső elődök tehát jól ellátták feladatokkal azokat, akik ma a város zöldfelületeinek fenntartásáért felelnek. Tubolyné Balázs Nóra városi kertész, a szombathelyi polgármesteri hivatal városüzemeltetési és városfejlesztési osztályán a városi zöldfelületekért felel.

Több évszázados tradíció Szombathelyen a városszépítés. A közelmúltban megújult a Csónakázótó környéke
Fotó: Unger Tamás

– Ma a közterületeken lévő fákat jogszabályok is védik – mondja. – Szombathelyen az önkormányzati zöldfelületekről a város parkfenntartó vállalata, a Szompark Kft. gondoskodik. Fát csak akkor vághatnak ki, ha teljesen kiszáradt vagy balesetveszélyessé vált – hangsúlyozza. Hozzáteszi: a szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a város fáinak állapotát, de a lakosságtól is érkeznek jelzések. Méretesebb, idősebb vagy helyzetüknél fogva különleges egyedek belső, statikai állapotát rendszeresen vizsgáltatják hangtomográfos műszerrel. Nemrég egy még komplexebb, úgynevezett húzási vizsgálatot is végeztek. Előfordult, hogy betegnek tűnő fáról kiderült, a statikai állékonysága alapján nem kell kivágni, de arra is volt már példa, hogy a műszeres vizsgálat szemrevételezésre egészségesnek tűnő fát javasolt kitermelésre. A Csónakázótó felújítását megelőző mérések során a szigeten álló szép, egészségesnek tűnő gyantásciprusról derült ki, hogy belső állapota miatt el kell távolítani – tudjuk meg a főkertésztől.

Itt van továbbá a Pázmány Péter körúti hársfák és berkenyék esete. Egy egészségesnek tűnő hársfa kidőlt. Minden ilyen nem várt esemény figyelmeztető jel. Megvizsgálták a fasor egyedeit, és többről kiderült, hogy kivágásuk indokolt. Gyakran megtörténik, hogy fakivágások kapcsán a lakók felháborodnak, sőt megpróbálják megakadályozni a munkát. Természetesen érthető a ragaszkodás egy-egy fasorhoz, de tudomásul kell venni, hogy a fák sem élnek örökké. A Kárpáti Kelemen utca öreg vadgesztenyefasorának lecserélése biztosan sokak számára nehezen elfogadható változást jelentett, de ma már szép, új díszkörtefasor adja az utca karakteres hangulatát.

A zöldfelületek fenntartása tervezetten, ütemterv alapján történik. Ez nyomon követhető a Szompark honlapján. Évente olykor kétszáz fát is kivágnak különböző okokból. Ennél általában többet ültetnek a fapótlási terv alapján.

Amikor a város legrégebbi parkjai, fasorai létesültek, egészen más körülmények uralkodtak, mint napjainkban. Sok helyen, mint például a Paragvári utcában még csak gyalogos-lovas forgalom volt. Most meg ott hömpölyög a rengeteg autó. Sok fasor állapota azért romlik, mert alattuk közművek futnak, amelyeket időnként ki kell cserélni, javítani, karbantartani. Amikor felbontják a területet, megsérülnek a gyökerek. Egy fasor felújításánál, a tervezett fásításkor ma már sok szempontot mérlegelnek. Jól sikerült például a Szigligeti Ede és a Juhász Gyula utca fasorának felújítása.

– Az utóbbi néhány évben drasztikusan megnőtt Szombathelyen a gépkocsik száma – állítja Tubolyné Balázs Nóra. – Egy lakáshoz, családi házhoz sok esetben két-három autó is tartozik. Ezek többségét a közterületen tárolják, akár szabálytalanul a zöldfelületen, megrongálva a füvesítést, megsebezve a fákat. Meglévő fasor pótlása esetében előfordult, hogy megpróbálták azt megakadályozni – a parkolás céljából.

– Ritkán adódik, hogy komolyabb fejlesztésekre van lehetőség. A szombathelyi közgyűlés ezer fa telepítését határozta el. A kiviteli tervek szerint minden választókerületbe jut majd. Sok új fasor létesülhet – tudjuk meg a városi kertésztől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában