Két dolgozói csoport az egyik szombathelyi gyógyszertárban: az egyik délelőtt, a másik délután

Molnár Viktória fiatal édesanyaként áll helyt a Rókus Gyógyszertár pultja mögött. Azt mondja, félelem nincs benne, egyrészt, mert nincs rá ideje, másrészt meg azért, mert tudja, mit kell tenni, hogy a fertőzést a lehető legnagyobb biztonsággal elkerülje.

Tersztyánszky Krisztina

Molnár Viktória fiatal anyukaként áll helyt Fotó: VN

– Amikor a veszélyhelyzetet kihirdették, felfokozott hangulat jelentkezett az embereknél. Kapós volt a lázcsillapító, lázmérő, szájmaszk, gumikesztyű, fertőtlenítő. Néhány napra az egyszer használatos maszk eltűnt a piacról, aztán megjelentek a moshatók, kézfertőtlenítőt pedig, amíg hiánycikk volt a zselés készítmény, gyártottunk alkoholból, a WHO előírása alapján. Mára nagyjából normalizálódott a helyzet, nem halmozzák fel a gyógyszert három hónapra. Más lett a betegek eloszlása. Délelőtt, az időseknek kijelölt idősávban kevesebben jönnek, előtte és utána nagyobb a forgalom.

Molnár Viktória fiatal anyukaként áll helyt Fotó: VN

Bár a kezdeti roham elmúlt, ahogy telik az idő, egyre szigorúbbak a biztonsági szabályok. Szerencsére az emberek fegyelmezetten vették tudomásul az új szolgálati rendet, és elfogadják az újabb változásokat is. A gyógyszertárat ma már óránként felmossák, fertőtlenítik a felületeket, a tárákhoz plexi lapot szereltek fel, hogy ezzel is védjék a gyógyszerészeket. Egy órával csökkentették a nyitvatartási időt, ettől a héttől pedig új munkarendet vezettek be. A dolgozókat két csoportra osztották, az egyik 8-tól 13 óráig, a másik 13-tól 17 óráig dolgozik. A két csoport tagjai nem találkozhatnak egymással. Így ha netán valaki mégis megfertőződne, és ezzel valamennyi munkatársa karanténba kerülne, a másik csoport át tudja venni a munkát.

- A gyógyszertárban három kollégának van iskolás korú gyermeke, az ő felügyeletük speciális logisztikát igényel. Nagy szükség van a feladatok elosztásánál a rugalmasságra. Vikiéknél egy 11 és egy 8 éves gyermek van. A férje is gyógyszerész, úgy osztották be, hogy ő van otthon délelőtt a gyerekekkel, Viki pedig délután. Az iskolájukban nincs élő videókapcsolat, online felületre feltöltve kapják a feladatokat, és ők is ott adnak viszszajelzést. Ezért Viki nem várja el tőlük, hogy hét órakor felkeljenek, kialakult az a rend, hogy maguk osztják be az idejüket, és a feladatokat határidőre elkészítik. – Támogatom őket ebben és büszke is vagyok rájuk, hogy önállóan végzik a dolgukat, magyarázásra eddig nem volt szükség – mondja.

Mára természetessé vált a gyógyszerészek számára, hogy az officinába nem léphet be senki maszk és gumikesztyű nélkül. A betegekre nézve ugyanez nem kötelező, de Viktória úgy gondolja: a járványnak ebben a szakaszában már bárki lehet fertőző, ezért itt az ideje, hogy az emberek maszkot viseljenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában