Ki húst, ki számítógépet adott, ki frizurát ajánl a nehéz helyzetben a vasi faluban

Három adakozó magánember mutat példát a határszéli kis faluban jótékonyságból. Csercsics Zoltán egy szürkemarha húsát ajánlotta fel, Száraz Ádám számítógépet adott, Subsits Viktória felajánlása, hogy ingyen készít az egészségügyi dolgozóknak frizurát.

Merklin Tímea

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Csercsics Zoltán mezőgazdasággal foglalkozik, a földből él, hobbiból tart őshonos magyar fajta szürkemarhát, jelenleg kilenc felnőtt állata van és három borjú. Szereti a szürkemarhákat, mert tisztelettudók, tekintélyesek, büszkék, nemes állatnak tartja őket.

– A húsa finom, omlós, édesanyám pörköltnek és hagymás rostélyosnak készíti el, olyan puha, hogy kés sem kell hozzá, villával lehet vágni – meséli Csercsics Zoltán a marhahúsról, aki azt gondolta ki, hogy ezeket a finom falatokat osztja meg idősekkel és rászorulókkal. Vágópontot keresett, a kemenesmagasi vágóhíd vállalta; ingyen szállította a marhát a megye másik végéből Nardáról, Lábas Sándor barátja kifizette a vágást, majd elvitték az ízletes húst a sárvári népjóléti központhoz, ott osztották szét nyolcvan családnak.

Subsits Viktória fodrász vendégkörének jelentős részét elvesztette, mégis adakozik Fotó: Cseh Gábor

Csercsics Zoltán azt mondja, a faluban mások is tettek már felajánlásokat, onnan jött az ötlet, hogy adakozzon, reméli, hogy sikerül együtt megmutatniuk, hogy a legkülönbözőbb módokon lehet támogatást nyújtani. Megkerestük azokat, akikről beszélt. Száraz Ádám Ausztriában dolgozik heti ingázó burkolóként, egy asztali számítógépet adományozott a Digitális Batman csoporton keresztül a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központnak.

Azt mondja, jó érzés volt odaadni, mert nála csak porosodott, így meg használhatják a gyerekek az online tanuláshoz. Subsits Viktória fodrász a jelenlegi helyzetben a vendégeinek nyolcvan százalékát vesztette el azzal, hogy Ausztriából most nem jönnek hozzá. Óriási a bevételkiesés, mégis adakozik: ingyenes hajfestést, -vágást ajánlott fel egészségügyi dolgozóknak. A neves fodrász, Hajas László által indított Szépítsd a dokit! országos mozgalomhoz kapcsolódott, de ő nemcsak orvosok frizurájának elkészítését vállalja, hanem bárkiét, aki az egészségügyben dolgozik.

Ezenkívül a nemrég nyitott kávézójának a profilját is átalakította. Azért hozta létre, hogy az embereknek legyen egy olyan kulturált találkozási pontja, ahova anyukák is jöhetnek kávézni, sütizni, fagyizni gyerekekkel, de a járvány közbeszólt, most a kávézó nem tud közösségi helyként funkcionálni, ezért „ellátópont” lett belőle. Viktória pékárut szerez be – továbbgondolva az Etesd a dokit! mozgalmat –, és kérésre házhoz is szállít, mert szeretne segíteni az időseknek, akik ki sem tudnak mozdulni. A kávézó udvarán pedig lehetővé teszi, hogy a környék kistermelői eladhassák a friss terményeiket. A szülei friss tojást árusítanak, az anyósáék palántákat, mézeladásról tárgyalnak egy méhésszel, aki házi kovászos kenyeret is fog hozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában