Ahol igény van rá, ott megoldják

2020.04.01. 11:00

Ki vigyáz most a gyerekekre Vas megyében?

A digitális távoktatásra való átállás, az óvodák, bölcsődék bezárása miatt újraszerveződtek a családok hétköznapjai. A megyében kevés kivételtől eltekintve otthon tanulnak a gyerekek, és vigyáznak a legkisebbekre.

Vas Népe

Az egyházasrádóci iskolában egy tanulónak kért felügyeletet az édesanyja. Középen a harmadikos Balogh Reni

Fotó: Unger Tamás

Szombathelyi Tankerületi Központ intézményei közül ötben (Gothard Jenő Általános Iskola, Rumi Rajki István Általános Iskola, Táplánszentkereszti Apáczai Csere János Általános Iskola, Egyházasrádóci Kossuth Lajos Általános Iskola, Vasvári Általános Iskola), naponta kettő-négy tanulónak kértek a szülők felügyeletet. Most két iskolában már csak egy-egy gyermek tartózkodik, tudtuk meg Fodor István igazgatótól.

A Sárvári Tankerületi Központ területén Kőszegen a Dr. Nagy László EGYMI-ben és a Celldömölki Városi Általános Iskolában is egy-egy diák veszi igénybe az ügyeletet. Sárváron senki sem kért – tájékoztatott Rozmán László igazgató.

Az egyházasrádóci iskolában egy tanulónak kért felügyeletet az édesanyja. Középen a harmadikos Balogh Reni
Fotó: Unger Tamás

A szombathelyi városházáról is kaptunk számokat: a Mesevár Óvodába hat gyermek jár naponta, nyolcan kértek elvitelre ebédet, a Vadvirág Óvodát hárman látogatják, a Napsugár oviban két gyermek felügyeletét kell megoldaniuk. Az ügyeletes bölcsődék közül a Csicsergőben tíz, a Bokrétában két gyermekre vigyáznak napközben.

Üres a jánosházi óvoda és a kőszegi óvodák és bölcsőde is, ügyeletet tartanak, és ha igény merül fel, megoldják a gyerekek ellátását. Ugyanez a helyzet Vasváron is. Őriszentpéteren az intézmény utoljára március 16-án nyitott ki, az azt követő két napban még három család jelezte az igényét a szolgáltatásra, de az első nap egyetlen kisgyerek érkezett, utána ők is meg tudták oldani a felügyeletet.

Sárváron is bezártak az óvodák a sitkei tagóvodával együtt. Az intézmények székhelyén ügyeletet szerveztek, a védekezésben részt vevők gyerekeinek elsőbbséget biztosítva. Az ügyelet lehetőségével napi rendszerességgel senki sem élt eddig, a héten egy napra jelezte azt egy gyógyszerész szülő. Celldömölkön jelenleg hét óvodás korú gyermek veszi igénybe a felügyeletet, két kiscsoportban a Koptik utcai óvodában.

 

A bölcsődés korúak közül egy gyermeknek kértek felügyeletet. Négy-öt szülő már jelezte, hogy igénybe venné a lehetőséget, de a munkahelyi történésektől teszik függővé. Körmenden a Mátyás király utcai Óvoda és Bölcsőde nyújt ellátást, öt-hat fős csoportokban van felügyelet. Nagyon kevesen kérik: múlt héten négy-öt gyerek volt az óvodájukban, a héten a számuk egy-két főre redukálódott, a bölcsődében egyetlen gyerek van.

A szentgotthárdi Játékvár óvodában és a Tótágas Bölcsődében gyermekfelügyeletet senki, közétkeztetést többen kértek. Répcelakon a bölcsődében a héten egy, jövő héten két gyermekről gondoskodnak; az ovi népesebb: a héten hárman, jövő héten öten lesznek. Csepregen is három óvodásnak tartanak ügyeletet.

Március 20-áig jelezhették a szülők, hogy igényelnek-e óvodai ellátást, senki sem kért a büki Csodaországban. A bölcsődét már március közepén bezárták.

Vépen sincs ez másként: a Vadvirág óvodából is hiányoznak a gyerekhangok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában