ez történt a héten

2020.04.19. 20:00

Lángolt a Körmendi úti szeméttelep, nyelvvizsga nélküli diplomák, óriási sugárzás Szombathelyen

Lemaradt az elmúlt hét eseményeiről? Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb történéseket, hogy bepótolhassa.

vaol.hu

Újabb vállalatokhoz érkeztek Honvédelmi Irányító Törzsek – Két vasi céget is érint

Ezen a héten tizeneggyel nőtt azon vállalatok száma, ahol a Honvédelmi Irányító Törzsek segítik a zavartalan és biztonságos működést a magyar lakosság biztonságos élelmiszer- és gyógyszerellátása érdekében. Így már összesen 104 vállalat működését segítik Honvédelmi Irányító Törzsek. A tizenegy cég közül két Vas megyeit is találunk. Erről szóló cikkünket ITT olvashatja el.

Az elmúlt egy hétben nem regisztráltak újabb igazolt koronavírus-fertőzött beteget Vas megyében

A koronavírus-járvány alatti időszakban a koronavirus.gov.hu hivatalos oldalon lehet tájékozódni a betegséggel kapcsolatos aktuálitásokról. Megyékre is lebontják az adatokat. Vas megyében az elmúlt egy hét alatt nem növekedett a beazonosított fertőzöttek száma, múlt szombat (04.11.) óta 14 beazonosított fertőzöttet tartanak számon megyénkben. A térképen az is látszik, hogy a Vas megyét körülfogó megyékben sokkal több a koronavírus-fertőzött betegek száma, és ez ellentétben megyénkkel folyamatosan növekedett az elmúlt időszakban. A teljes cikket ITT olvashatja.

Lángolt egy hatodik emeleti lakás Szombathelyen, három embert kórházba szállítottak

Szombaton hajnalban Szombathelyen, a Szűrcsapó utca egyik kilencemeletes épületének hatodik emeleten található lakásban csaptak fel lángok. Balogh Eszter, a Vas Megyei Katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy szombat hajnalban a tűzoltók kiérkezésekor a helyszínen az egyik szoba lángolt, ahonnét egy másik szobára is átterjedtek a lángok. Később a konyha is érintett lett a tűzben, ahonnét a nagy erőkkel dolgozó tűzoltók munkájának köszönhetően más lakásra nem terjedt át a tűz. Információink szerint a lakásban lakó albérlő elaludt dohányzás közben, ettől gyulladt meg a matrac, amin feküdt. Részletes tudósításunkat az esetről ITT találja.

Fotó: HI

Koronavírus-fertőzést állapítottak meg az oberwarti kórház baleseti osztályának dolgozóinál

A Felsőőri (Oberwart) Kórház Ortopédiai és Baleseti Sebészeti Osztálya április 16. óta nem fogad új fekvőbetegeket. A járóbeteg-ellátást is korlátozták. Ennek oka, hogy az osztály dolgozói körében új koronavírusos fertőzést azonosítottak a megelőző szűrések. A részletekről ITT írunk.

Lángolt a zöldhulladék a Körmendi úti szeméttelepen

Fotó: Horváth Balázs

Szombathelyen a Körmendi út és a Jáki út közötti szeméttelepen az egyik zöldhulladék-depó gyulladt ki, ahol évek óta gyűjtik a zöldhulladékot. Ez egy körülbelül kétezer négyzetméteres területen égett kezdetben.

A kijárási korlátozás ellenére sokan katasztrófaturistaként kisgyerekkel, családdal érkeztek a helyszínre. Nagy tömegben nézték, hogyan lángolt a szombathelyi szeméttelep.

Szerda éjjel a lángok megfékezésén Szombathely, Celldömölk, Kőszeg, Sárvár, Vasvár, Csepreg, Kapuvár, Sopron, Zalaegerszeg, Táplánszentkereszt, Vép-Bozzai, Ják és Horvátzsidány tűzoltói dolgoznak, illetve a helyszínre több teherautó és kamion földet szállított, amit kanalas rakodógépekkel hordtak a tűzre.

Csütörtök reggelre a tűz továbbterjedését sikerült megakadályozni, a tűz oltásához munkagépek segítségét is igénybe vették, földdel takarták be a meg égő, izzó részeket.

Vas megyében is elérhető már a koronavírus-gyorsteszt

A gyorsteszt kimutathatja, hogy ki esett át valószínűleg a fertőzésen, és kinek kell hatékony védőeszköz
Fotó: Shutterstock

Most már megyénkben is bárki megtudhatja magánúton, adott összeg fejében, jelen van-e szervezetében a Covid–19 vírus elleni antitest, amiből arra lehet következtetni, hogy átesett-e már a fertőzésen. Dr. Schneider Ferenc infektológust kértük, segítsen eligazodni a tesztek között.

Nyelvvizsga nélkül is átvehetők a diplomák- Az ELTE-n zajlik az eljárásrend kidolgozása

Az ELTE SEK-en több mint ezer diplomát nem adtak ki nyelvvizsga hiányában
Fotó: Szendi Péter

Mint arról korábban írtunk, kiadják a diplomákat nyelvvizsga nélkül. A kormány arról döntött, hogy az a 75 ezer hallgató, aki eddig nem kapott diplomát a nyelvvizsga hiánya miatt, azok most megkapják.

Óriási háttérsugárzást mértek Szombathelyen

Fotó: remap.jrc.ec.europa.eu

A térképen látható ijesztő adat sokaknak szemet szúrt és egy Youtube videóban, illetve a közösségi portálon is szárnyra keltek különböző hírek vele kapcsolatban.

Megkerestük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot. Változtatás nélkül közöljük a szerkesztőségünknek megküldött válaszukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában