Parkolópályára kerülhetnek az önerős beruházások a vasi városokban

A vasi városok terveit több helyen felül­írja a járványhelyzet, míg máshol éppen a leállások miatti felszabaduló energiát fordítják a lakóhelyük hasznára.

Vas Népe

Bük bevételei a járványhelyzetben csökkennek, ezen új számok nyomán át kell gondolni a beruházásokat. A pályázati kötelezettséggel járó építkezéseket sorolták előre, azokat be kell fejezni. Az egyik az iparterület közművesítése, a másik a templompark teljes felújítása, mindkettő heteken belül zárul.

Celldömölkön a városgondnokság munkatársai a szükséges karbantartási mun­kákat végzik el, a tervezett fejlesztéseket – például a költségvetésben beütemezett útfelújításokat – fel kellett függeszteni. A járvány több tekintetben is felülírja az elképzeléseket. Több önkormányzati intézmény dolgozói most a veszélyhelyzetből adódó feladatokban – például az ételkiszállításban – vesznek részt.

Csepregen a nagyobb munkák hátterében már elnyert pályázati források állnak. A napokban átadták a kivitelezőnek a középső iskolaépületet, ahol turisztikai és információs központ valósul meg vinotékával, cukrászdával; szépül a Rumi-ház, körülötte még tereprendezés, parkosítás szükséges. Megkezdődik a Visi utca felújítása.

Jánosháza önerőből a védekezéshez szükséges feladatokat biztosítja, a pályázati forrásból megvalósuló beruházások pedig ütemterv szerint folynak. A barnamezős fejlesztések a zárásnál tartanak, így a városközpontban az egykori fogadóépület teljes felújítása is. Már a vírushelyzetben érkezett a nyertes bölcsődepályázat híre: megkezdődött a tervezés.

Körmenden a járvány okozta kényszerű leállás miatt megkezdődtek a város mindhárom óvodájában, egy bölcsődéjében és a molnaszecsődi tagintézményben is a karbantartási munkálatok – festés, parkettafelújítás. A Mátyás király utcai óvoda dolgozói új kerítésléceket festenek, és az udvari faházakat is rendbe hozzák.

Kőszeg egyes önkormányzati intézményeinél a rendkívüli helyzet első heteiben előkerültek azok a feladatok, amelyek elvégzésére az elmúlt években nem volt idő. Elkezdődött és nyugodt körülmények között zajlik a Kiss János utca és a Várkör egy szakaszának felújítása. Tervezték a Napostető borház és pince, az evangélikus középiskola tanszállója és a bencés rendház átadását, ezeket azonban későbbre halasztották. A Jurisics-várban karbantartási, felújítási munkákat végeztek.

Őriszentpéteren az Irány a pálya programban hamarosan 8-szor 16 méteres multifunkciós rekortán borítású óvodai sportpályát készíthetnek. A felszabaduló időben intézményeket feliratoztak: felkerültek a nevek a Szikszay Edit Művelődési Házra és az Őrségi Vadászati Kiállításnak otthont adó épületre. A „sárga házban” május elején pék­áruüzlet nyílik.

Szentgotthárdon zajlanak a tervezett beruházások: az időutazó múzeum, a kolostorablakok restaurálása és az ipari parki út aszfaltozása. A várható adóbevételek bizonytalansága itt is óvatosságra inti a városvezetést.

Répcelakon befejezéséhez közeledik a Radó-ház felújítása, a pályázattal támogatott bölcsődeépítést ősszel kezdik.

Szabó Zoltán alpolgármester a sárvári Eperjes utca járdaaszfaltozásán
Fotó: Pajor András

Sárváron az állami forrásból megvalósuló beruházások jól haladnak, így nyárra elkészülhet félmilliárd forintból a főutca felújítása. A járvány miatt az önkormányzat által tervezett fejlesztéseket át kell ütemezni. A közlekedési beruházások lehetőség szerint megvalósulnak, így a járdafelújítások és a hegyközségi kerékpárút közvilágítása. De áldozatul esik a sportberuházások közül a Sárvár Aréna tekepályarészének megépítése. A Sárvárfürdőn csökkentett munkaidőkeretben, de megtörténik a teljes körű felújítás.

vasváron az iparterület-­fejlesztés műszaki átadása megtörtént. Egy országos prog­ramban elkészült az ovi­sport pálya; zajlik a zártkerti pályázat, az utcaaszfaltozás. Óvatosak a felújításokkal, kivárnak, hogy miként alakul a város gazdasági helyzete.

Vépen a bölcsőde támogatási szerződésének aláírás előtti egyeztetése zajlik a Magyar Államkincstárral. Az építés miatt egyes raktározásra szolgáló épületeket le kell bontani, a Gamesz gépeinek elhelyezésére egy csarnok tervezését indítják. Még az idén el kell készülnie pályázati forrásból a kiállítótérben a galériának. Az egyéb fejlesztési terveiket egyelőre halasztják – nem látszik még teljesen, hogy a járvány miatt mennyi bevételkiesés keletkezik a költség­vetésben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!