Nő az állomány

2020.04.20. 15:00

Sok helyen láthatjuk a hódok nyomait a Pinkánál, jól érzik magukat

A kilencvenes évek elején szenzációnak számított, amikor Alsószölnöknél néhány hód rágta fát találtak a természetvédelmi őrök. Akkor azt mondták, hogy ezek kanadai hód nyomai, és valószínűleg valamilyen tenyészetből vagy vadasparkból szöktek el. Ma már sokfelé láthatjuk az eurázsiai hódok nyomait.

Gyöngyössy Péter

Ma már gyakori látvány a hód rágta fa

Fotó: GYP

Az eurázsiai hód valaha annyira része volt az élővizek, vízpartok életközösségének, mint a békák. Különleges prémje, ízletes húsa és pézsmája értékes volt, olyannyira, hogy a vadászat következtében Magyarországról már az 1850-es években kipusztult. Eurázsia legnagyobb testű rágcsálója az egész kontinensen megritkult, de természetvédelmi szervezetek még időben fogtak össze a megmentésére.

Ma már gyakori látvány a hód rágta fa
Fotó: GYP

Az európai hód amerikai rokonával szemben nem épít várat, bár olykor készít kisebb duzzasztót. A Pinka-szurdokban is sok helyen láthatjuk a hódok nyomait. Vackát a partfalba vájja, melynek bejárata a víz alatt nyílik. A fákat azért dönti ki, hogy hozzájusson a táplálékát képező fiatal hajtásokhoz és puha fakéreghez. Hazánkban a kilencvenes évek közepén kezdődött a faj visszatelepítése, néhány tucat példánnyal. Mára mintegy kilencezerre nőtt az állomány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában