Oktatás

2020.04.20. 07:00

Szombathelyen sokaknak ragadt bent a diplomája – Postán jön: jobb későn, mint soha

Legutoljára azok vehetik kézbe diplomájukat, akik a legrégebben végeztek. Az okleveleket kizárólag postai úton kaphatja meg a mintegy 2500 érintett.

Budai Dávid

Kétezer-ötszáz hallgatónak ragadt benn a diplomája a nyelvvizsga hiánya miatt: most postán megkapják az oklevelüket, legutoljára azok, akik 2006 előtt végeztek

Fotó: Unger Tamás

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként mindenki mentesül a nyelvvizsga-kötelezettség alól: így megkaphatja oklevelét, aki augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz a felsőoktatásban, de az oklevél megszerzésének feltételéül előírt nyelvvizsgát nem tette le.

Ebbe a körbe beletartozik mindenki, akinek akár több nyelvvizsgát, felsőfokú vagy szakmai nyelvvizsgát kellett volna tennie a diplomaszerzéshez. A rendelkezés a doktori képzések kivételével minden képzési formára, a korábbi főiskolai és egyetemi képzésekre, az alapképzésekre, mesterképzésekre, osztatlan képzésekre és a felsőoktatási szakképzésekre is vonatkozik, a finanszírozási formától (ösztöndíjas vagy önköltséges) függetlenül.

Kétezer-ötszáz hallgatónak ragadt benn a diplomája a nyelvvizsga hiánya miatt: most postán megkapják az oklevelüket, legutoljára azok, akik 2006 előtt végeztek
Fotó: Unger Tamás

Szombathelyen 2500 hallgatónak ragadt bent a diplomája, ők az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központjában vagy jogelődjeiben – Nyugat-magyarországi Egyetem, Berzsenyi Dániel Főiskola – tettek sikeres záróvizsgát, de nem rendelkeztek az előírt nyelvvizsgával. Az egyetem a honlapján tájékoztatott arról, hogy pontosan mi a teendő. Mint írják, az oklevél kiállításának előfeltétele az adategyeztetés, ezért arra kérik az érintetteket, hogy az intézmény honlapjáról töltsék le az adategyeztetési űrlapot, majd géppel kitöltve, aláírva, a csatolandó dokumentumokkal együtt, szkennelt formában juttassák vissza a [email protected] címre. Az okleveleket elsőként azoknak állítják ki, akik 2013 után záróvizsgáztak, őket követik a 2006 és 2013 között záróvizsgázottak, végül pedig azok, akik 2006 előtt végeztek. Az adategyeztető űrlapot az egyetem munkatársai a fenti sorrend figyelembevételével dolgozzák fel.

Az internetes tájékoztatókat érdemes figyelni, a PTE-felületen is
Fotó: Unger Tamás

Az oklevelet postai úton kézbesítik az adategyeztetés során megadott címre, személyes átvételre nincs lehetőség. Mint megtudtuk, a nyelvvizsga-amnesztiában részesülők ELTE-diplomát kapnak, amelyben egy apró betűs záradék utal majd arra, hogy az érintett valójában melyik jogelőd intézményben végzett. Arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központjában tanult hallgatóknak pontosan mi a teendőjük, egyelőre nincs információnk, az érintetteknek érdemes az intézmény honlapját figyelniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában