A biztonságos működést segítik

2020.04.09. 14:00

Vas megyében is szolgálnak katonák – A veszélyhelyzet idején sok feladatot lát el a honvédség

Nyolcvannégy stratégiai fontosságú magyar céghez érkeztek katonák, hogy a biztonságos működést segítsék, ötvenegy kórház élén áll parancsnok. Katonai rendész járőrök teljesítenek szolgálatot több magyar városban; Vas megyében nincs járőrözés.

Vas Népe

A veszélyhelyzetben a Magyar Honvédségnek kiemelkedő szerepe van abban, hogy segítsék a magyar embereket. Az összefogásban fontos a társszervek kölcsönös támogatása, valamint az, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott rendszabályokat

mindenki ismerje és betartsa.

A március 14-én alakult Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport beazonosította azokat a vállalatokat és társaságokat, amelyek tevékenysége nélkülözhetetlen az ország biztonságos működéséhez, az állampolgárok folyamatos ellátásához. A cél, hogy a magyar emberek megkapják a lehető legnagyobb és legszélesebb körű segítséget. A beazonosított vállalatok közül az elsőként kiválasztott 71-hez március 19-én érkeztek meg a katonák, a rendőrség, illetve a katasztrófavédelem munkatársai. A honvédelmi irányító törzsek nem szakmai irányítást gyakorolnak.

A honvédelmi irányító törzsek fő feladata, hogy a katonák szakmai tudásukkal és a Magyar Honvédség eszközeivel közvetlen segítséget nyújtsanak. Logisztikai, teher- és személyszállítási, ellátási, őrzés-védelmi, biztonsági feladatokban nyújtanak segítséget. Szervezett keretek között dolgoznak azon, hogy az érintett cégek és az együttműködés köztük folyamatos és biztonságos legyen.

Március 25-én tizenhárommal bővült azon vállalatok köre, amelyekhez katonák érkeztek. A kiválasztott cégek mind a stratégiai fontosságú ágazatokban, az egészségügy, élelmiszeripar, közlekedés, vízügy, oxigénellátás és az infokommunikáció területén működnek.

Többfelé járőröző katonák is feltűnnek – Szombathelyen nem
Fotó: VN/HM

A Magyar Honvédség minden ebben a helyzetben alkalmazható képességét alkalmazzák a járvány megfékezése érdekében. Az elmúlt napokban tábori ágyakkal és fektetőanyagokkal, a kórházak előtti előszűrő pontokhoz biztosított katonai sátrakkal (többek között a Szent László Kórháznál huszonnégy óra alatt telepített ROLE-1 egészségügyi sátorrendszerrel), valamint a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében feladatokat végző személyek étkeztetésével, szállítmányok mozgatásával, védőfelszerelések továbbításával segítették a megelőzési munkákat.

A járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel március 20-ától az ország több városában katonai rendész járőrök teljesítenek szolgálatot, hogy támogassák a közbiztonságot, a rendet, növeljék a lakosság biztonság­érzetét. Segítik a rendőrség munkáját a kijárási korlátozás intézkedéseinek megismerésében, betartásában is. Felhívják az állampolgárok figyelmét a rájuk vonatkozó rendeletekre és azok betartásának fontosságára. További kiemelt feladatuk az úgynevezett „humanitárius közlekedési folyosó” közbiztonságának fenntartása. A korridor lényege, hogy a rendészeti szolgálat ezen keresztül biztosítja az átmenő forgalmat. A rendőrség kilenc benzinkutat (és ahhoz tartozó pihenőt) jelölt ki, ahol az ország területén átengedett külföldi állampolgárok megállhatnak pihenni. Ezek közül öt helyen katonák nyújtanak segítséget az érintetteknek.

A magyar katonáknak továbbra is jelentős szerepe van az országhatáraink védelmében és a határátkelőhelyek biztosításában. Vas megyében Ólmod, Narda, Felsőcsatár, Nemesmedves, Rábafüzes Felsőszölnök, Kétvölgy, Magyarszombatfa térségében találkozhat a lakosság katonákkal.

Katonák segítik március 30-ától ötvenegy kórház vezetőit abban, hogy a szükséges egészségügyi felszerelések, berendezések, gyógyszerkészletek és fertőtlenítőszerek megóvása biztosított legyen, és a járványveszéllyel összefüggő szabályok betartatása ne szenvedjen csorbát. Biztosítják az egészségügyi intézmény és az Operatív Törzs közötti közvetlen kapcsolattartást és a soron kívüli információáramlást. A kórházparancsnok a munkájával elősegíti az egészségügyi intézmény veszélyhelyzetbeli kiemelt érdekeinek érvényesítését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában