valami véget ért

2020.04.27. 14:00

Volt egyszer egy Cinema Café – Tizenöt év után bezárt a megyeszékhely kultikus belvárosi vendéglátóhelye

Tizenöt év után bezárt a város kultikus vendéglátóhelye, a Cinema Café. Marlon Brando, Marilyn Monroe, Johnny Depp és a többiek egy raktárban várják a szebb napokat.

Nagy Ildikó

Az elmúlt hetek a bontással teltek a Cinemában

Fotó: Cseh Gábor

Lefőtt a kávé – írtuk tavaly októberben, amikor az önkormányzat pályázat útján kereste a Savaria moziban működő kávézó új bérlőit. Megírtuk azt is, hogy bár az üzemeltetők szerződése 2019 decemberében járt le, Molnár Miklós korábbi alpolgármester már júliusban sürgette az új pályázat kiírását. Többen tudni vélték, hogy Molnár a törzshelyének számító vendéglátóhely üzemeltetőjének szánta a mozi kávézóját, ám amikor rákérdeztünk, ezt határozottan visszautasította. Aztán a pályázatok bontásánál mégiscsak feltűnt a volt alpolgármester említett ismerőse, aki nem pályázott ugyan, de elkísért egy másik pályázót: Molnár Miklós korábbi üzlettársát.

Az elmúlt hetek a bontással teltek a Cinemában
Fotó: Cseh Gábor

A „kísérő” ráadásul feltűnően magabiztos volt: a hat pályázati ajánlat (amelyek közül a megajánlott bérleti díjat tekintve valóban Molnár Miklós korábbi üzlettársáé volt a legkedvezőbb) ismertetése után – többek elmondása szerint – bepördült a közeli étterembe, ahol örömmel újságolta, hogy az övé lett a Cinema Café.

A Cinema azonban nem lett az övé – a pályázatot eredménytelennek nyilvánították, és újat írtak ki. A következő körben hárman próbálkoztak: Molnár korábbi üzlettársa, az akkori bérlők és egy, a főleg tűzijátékok forgalmazásával és lebonyolításával foglalkozó cég révén ismert Farkas Mihály érdekeltségébe tartozó vállalkozás – végül utóbbi lett a befutó a havi nettó 1,1 millió forintos bérleti díj-ajánlattal.

Harsányi Barna főzte le az utolsó kávét
Fotó: Cseh Gábor

A kávézót üzemeltető Hetényi testvéreknek tényleg lefőtt a kávé. A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a méltó búcsúzás lehetősége sem adatott meg nekik: március közepén bezártak, a tervezett koncertek elmaradtak. Ráadásul 2019 decemberében úgy hosszabbította meg a szerződésüket az önkormányzat, hogy a második pályázatukban megajánlott bérleti díjat (a kávézóra és a koncerteken igénybe vett aulára is) április végéig előre ki kellett fizetniük.

Norbi, Rajmi és Zsolti: talán ez volt a legnehezebb munkanapjuk
Fotó: Cseh Gábor

Közben dr. Nemény András polgármester a veszélyhelyzetre tekintettel az önkormányzattól üzlethelyiséget bérlő vállalkozásokat 2020. április 1-jétől a veszélyhelyzet végéig mentesítette a bérleti díj megfizetése alól, így van esélyük arra, hogy az áprilisi bérleti díjat és az elmaradt két koncertre ugyancsak előre megfizetett aulabérleti díjat visszakapják.

A kávézót közben kiürítették, a kultikus hely díszletei – a Marlon Brando-, Johnny Depp- és Marylin Monroe-képekkel – raktárban várják, hogy egy másik helyen újra előkerüljenek. Majd. Mert előbb el kell engedni, ami volt. És aki a semmiből teremtett már valamit az életében, az tudhatja, mit jelenthet tizenöt év munkáját hátrahagyni, és bezárni egy raktárba.

A berendezés a díszletekkel együtt raktárba kerül – egyelőre
Fotó: Cseh Gábor

Az élet pedig már csak ilyen közhelyes: amíg a Cinema megálmodói, a híresen jó csapatként összetartó, a végsőkig kitartó alkalmazottak, a tizenöt év alatt a kávézóban megfordult zenekarok és a törzs­vendégek a Cinema Cafét siratják, vannak, akik izgatottan állnak a lecsupaszított falak között, és tervezik a Broad­way Club Cafét – süppedős fotelokkal, bárzongoristával, koncertekkel, kiállításokkal, az árkádok alatt szombathelyi hírességek sétányával. De ez már egy másik történet…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában