Már húsz éve együtt énekelnek

2020.05.25. 07:00

A magyarországi szlovénség bővelkedik hagyományőrző együttesekben

A magyarországi szlovénség bővelkedik hagyományőrző művészeti együttesekben. A Magyarországi Szlovének Szövetségének Felsőszölnöki Népdalköre húsz évvel ezelőtt alakult meg a Pável Ágoston Vegyeskar tagjaiból.

Tersztyánszky Krisztina

Az MSzSz Felsőszölnöki Népdalköre a szövetség rendezvényein is fellép

Fotó: VN/MSzSZ

A kisebb létszámú csoport „csak” két szólamban énekel, szemben a kórus 3-4 szólamos megszólalásaival. Gáspár Lászlóné, Vera néni, a népdalkör vezetője elárulja, hogy ez természetes a szlovéneknél. A népdalkör régi Rába-vidéki népdalokat énekel, helyi tájszólásban.

Az MSzSz Felsőszölnöki Népdalköre a szövetség rendezvényein is fellép
Fotó: VN/MSzSZ

Az egyházi és világi dalok összegyűjtésében és lejegyzésében Vera néni is tevékenyen közreműködött. Még most is vannak régi füzetei, amelyeket a dédnagymamájától örökölt. A népdalkör fellép a környékbeli településeken, Szombathelyen és Szlovéniában is. Több hanghordozót kiadtak, Szlovéniában, területi minősítőn arany minősítést szereztek.

A kórus idős mentora belépve a nyolcvanadik évébe, átadná már a stafétabotot másnak. Úgy érzi, fárad, pedig a templomban a hétköznapi miséken még maszkban is ő az énekes. Azt mondja magáról: egy a bajom, hogy nagyon szeretek énekelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában