Enélkül nem lehet megőrizni a hagyományt

2020.05.18. 10:00

A Rába-vidéki nyugdíjasok elvetették a hagyományos, héjas tökmagot

A Rába-vidéki nyugdíjasok egy csoportja a vírusveszéllyel is dacolva elvetette a hagyományos, héjas tökmagot. Enélkül ugyanis nem lehetne felidézni a szlovénség fontos hagyományát, a tökmagköpesztést.

Tersztyánszky Krisztina

Tökmagtermesztés kézi műveléssel: elvetették a magot

Fotó: VN/Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület

A Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület egyik legfőbb célja a népi hagyományok ápolása és megőrzése. A helyi szlovének egyik legnépszerűbb téli hagyománya a hosszú téli estéket betöltő tökmagköpesztés volt, amely a mai rohanó világban egyre inkább kiszorul az emberek életéből, mivel előtérbe került a sokkal kevesebb munkát igénylő, héj nélküli tökmag termesztése.

Sajnos ezzel együtt háttérbe szorul az identitástudat, a közösségépítés, a többgenerációs közös munka, a szoros emberi kapcsolatok ápolása is. Ráadásul a legendás tökmag a speciális gasztronómiai kedvenceknek, a tökmagos kalácsnak, a tökös-mákos rétesnek is fontos alapanyaga. Az elmúlt évben például a tótfalusi asszonykák sütöttek igen ízletes kalácsot a szombathelyi szlovénekkel való találkozásuk alkalmából.

Tökmagtermesztés kézi műveléssel: elvetették a magot
Fotó: VN/Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület

Mivel éppen ez a nyugdíjas korosztály lehet még e hagyomány megmentője, a fiatalabb generáció ilyen irányú motiválója, az egyesület szentgotthárdi tagságának egy kisebb csoportja szívesen vállalkozott a hagyományos, zömében kézi művelésű töktermesztésre. A kedvező feltételek is adottak voltak azáltal, hogy a helyi kertszövetkezetnél bérelt földön van lehetőségük kertészkedésre, így már harmadik éve elvégzik ezt a fontos munkát.

– Idén a járvány miatti korlátozások figyelembevételével körültekintőbben, feleannyi létszámmal és a szükséges távolságtartással álltak neki az asszonyaink igen nagy lelkesedéssel – mesélte Fodor Lászlóné Klári, az egyesület vezetője. – A jó kertszomszédokkal összefogva kerítést állítottak fel az őzikék garázdálkodása miatt. A termőföldet megtisztították a feltörő felesleges fűtől, hogy év közben kevésbé gazosodjon. Mindjárt a frissen átkapált földbe rakták el az előzetesen fűrészporba áztatott héjas tökmagot, hogy a föld felszíne egyforma színű legyen. Így próbálják menteni a magot a kányák pusztítása elől. A sorvezetés és a megfelelő sortávolság kialakítására először kapával kihúzták a sorokat. Ezt követően megfelelő tőtávolságra és mélységre gödröt vágtak ki, amibe először szerves trágya került, majd vékony földtakarás, arra a tökmag és ismét földtakarás.

A munka gyümölcse már két hét múlva erőteljes, egészséges tökpalánta, ami a mag kiváló csíraképességét is tükrözi. A következő munkafolyamat lesz a kapálás, a ritkítás és a feltöltés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában