Még mindig se ki, se be

2020.05.28. 14:00

A vasi idősotthonokban is tovább él a kijárási korlátozás és a látogatási tilalom

Enyhülés mutatkozik a járványügyi szabályokban, de az idősotthonokban tovább él a kijárási korlátozás és a látogatási tilalom. Hogyan tarthatják a kapcsolatot a hozzátartozókkal?

Merklin Tímea

Zétényi Irén, a csepregi Területi Gondozási Központ vezetője engedi a kerítésen át folytatott beszélgetéseket, betartva a két métert

Fotó: Unger Tamás

Csepregen jellemző, hogy egy telefonon előre megbeszélt időpontban a hozzátartozó odajön a kerítéshez, és azon át beszélget a bentlakóval az előírt két méter távolságot megtartva – tudjuk meg Zétényi Iréntől, a Területi Gondozási Központ vezetőjétől. A gyerekek és az unokák egymás között beosztják, mikor tudnak jönni. Az intézményben mindent dokumentálnak: kit, mikor, milyen hozzátartozója látogatott meg. A látogatótól azt is megkérdezik, hogy hol, merre járt, észlelt-e magán tüneteket, lázas-e, vagy az volt-e. A dolgozók ismerik a hozzátartozókat, hagyatkoznak a látogató nyilatkozatára, „igazmondó öntudatosságára”.

Zétényi Irén, a csepregi Területi Gondozási Központ vezetője engedi a kerítésen át folytatott beszélgetéseket, betartva a két métert
Fotó: Unger Tamás

– Megengedtük ezt a találkozási formát, mert nagyon nehéz, depresszív időszak ez az idősek számára, szükségük van arra, hogy érezzék, megéljék a kötődéseiket. Az intézmény kapott laptopot a fenntartó önkormányzattól, azon keresztül a lakók videóhívásban lehetnek szeretteikkel. Ez is fontos, több mint a telefonálás, mert így láthatják is egymást, de a személyes találkozást nem pótolja. Ugyanakkor muszáj kérnünk a kétméteres távolságtartást, hogy vigyázzunk az idősekre, nálunk az átlag­életkor 86 év – hangsúlyozza az intézményvezető, hozzátéve: már csomagot is lehet küldeni, nem romlandó tartalommal. A nővér, aki átveszi, fertőtleníti, 2-3 órára karanténba teszi egy kijelölt helyen, utána adják át.

A vasegerszegi Szent Miklós Idősek Otthonában nem a kerítésen át beszélgetnek a lakók a hozzátartozók a lakókkal, hanem az étterem utcára néző ablakából. Horváth Péter intézetvezetőtől megtudjuk, törekszenek arra, hogy csökkentsék az izoláció érzését, mert az idősek nehezen értik meg a korlátozott helyzetet. A kerítéses találkozó nem jellemző, pont azért nem engedik, mert nem lenne könnyű visszatartani egy 80-90 éves embert, hogy ne menjen oda puszira, ölelésre, ahogy megszokta. Az ablakon keresztül integetnek, és ott zajlik a kommunikáció is. Sokaknak van erős hallásromlása, ezért az otthon dolgozói közvetítenek. Az átlagéletkor 86,4 év, van, aki már 97 éves is elmúlt. – Az ünnepek különösen nehezek – mondja Horváth Péter. – Családot nem tudunk pótolni, de sokakkal van bizalmon alapuló kapcsolatunk, sokat beszélgetünk. Vannak, akik húsz éve itt laknak, mi vagyunk a családja, már nem élnek a rokonai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában