koronavírus

2020.05.19. 11:30

A vasiak jó arányban vettek részt a tesztelésen

Vas megyében a Pécsi Tudományegyetem végezte a koronavírus-tesztelést. Milyen volt a vasiak együttműködési hajlandósága? Erről kérdeztük dr. Sebestyén Andort, a PTE Klinikai Központjának elnökét.

Merklin Tímea

Tesztelés előtt Szombathelyen, az Agora – Művelődési és Sportház irodaszárnyánál. Vas megyében nemcsak a veszélyhelyzetet jellemzi fegyelem, hanem a részvételi hajlandóságot is Fotó: CSG

Fotó: © Cseh Gábor

Vannak már adatok a Semmelweis Orvostudományi Egyetem által koordinált, több egyetem bevonásával végzett országos koronavírus-vizsgálatok nyomán. Igaz, részeredmények, de már van olyan arányszám, ami durván nem fog változni. Dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központjának elnöke kérdésünkre elmondta: 730 fő kapott megkeresést Vas megyében május elsejéig, húsz településről hívták meg a lakosokat, csaknem négyszázan jelentek meg a szűrővizsgálaton, ami 63,9 százalékos részvételi arányt jelent.

Ez egy jó érték, a hasonló vizsgálaton például Szlovéniában és Izlandon is ötven százalék alatt maradt az együttműködési hajlandóság – mutatott rá az elnök, köszönetet mondva a Vas megyeieknek, akik nemcsak a veszélyhelyzetben viselkedtek fegyelmezetten, hanem abban is, hogy ilyen magas arányban részt vettek a vizsgálaton. A részvétel járványügyi szempontból azért volt fontos, mert az egyén megtudta magáról, hogy van-e vírus a szervezetében, vagy átesett-e a fertőzésen, és termel-e ellenanyagot.

Az információk fontosak a települések számára is, ahonnan kiválasztotta őket a Központi Statisztikai Hivatal, valamint fontosak a járványügyi szervezés szempontjából is. Ez a tesztelés volt az alap, a kiindulás, a vizsgálatokat a tervek szerint szeptemberben megismétlik.

Az így gyűjtött adatok, az országos és regionális értékek a járvány mozgására, dinamikájára utalnak, és alapját képezik a jövőbeni intézkedéseknek.

 

Tesztelés előtt Szombathelyen, az Agora – Művelődési és Sportház irodaszárnyánál. Vas megyében nemcsak a veszélyhelyzetet jellemzi fegyelem, hanem a részvételi hajlandóságot is Fotó: Cseh Gábor

Arra a kérdésre, hogy lesz-e a járványnak újabb hulláma ősszel, dr. Sebestyén Andor azt válaszolta: a meleg nyár után beköszönő hűvösebb őszi időtől kezdődően előfordulhat, ezért a készültséget fenn kell tartani. Hangsúlyozta: azt látjuk, hogy a kellő időben meghozott kormányzati döntések meghozták az eredményt, az állampolgárok fegyelmezetten viselkedtek, sikerült a járványgörbét alacsonyan tartani.

Az őszi felmérésben részben ugyanazon települések és személyek lesznek érintettek, részben pedig további településeket és embereket is bevonnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában