Az önkéntes karantén után csak fokozatosan indul újra az élet a vasi településeken

Mindenhol örülnek a korlátozások könnyítésének. Van, ahol már „türelmetlenül” várják a vásárlókat, a vendégeket, máshol viszont még idő kell az újranyitáshoz. Körbenéztünk a megyében.

Vas Népe

Székely Bálint felszolgáló a terítéken igazít a bozsoki fogadóban. Itt már várják a vendégeket

Fotó: Unger Tamás

Jánosházán örültek, hogy nyithatnak a kerthelyiségek. Kedden volt az első „szabadabb” nap a városban, a pizzériában sem csak kiszállításra dolgoztak, és a kocsmák is kinyitották a szabadtéri területeiket – számolt be Kiss András polgármester. A helyiek fegyelmezettek és türelmesek – ezt tapasztalta az elmúlt hetekben a boltokban, a postán is. Elmondta még, hogy gondolkodnak a játszóterek megnyitásán, az lehet a következő lépés a járványhelyzet korlátozásainak enyhítésében.

Szombathelyen már meg is született a döntés a témában: dr. Nemény András polgármester tegnap kiadott közleményében a többi között a játszóterek pénteki és a parkolók szerdai megnyitásáról tájékoztatott, de rendelkezett arról is, hogy a jövőben kizárólag a 65 év felettiek vásárlási idejére korlátozzák a vásárlók létszámát a Vásárcsarnok területén, ahol a maszk viselése továbbra is kötelező lesz. A játszótereken a szülőknek másfél méteres távolság tartása és maszk viselése, továbbá a gyermek kezének a játszótér használata előtti és azt követő fertőtlenítése ajánlott.

Az országos tiszti főorvos pedig hétfői nappal visszavonta a nem sürgős fogászati szakellátások megtiltását is.

A megyeszékhelyen egyébként egyre népesebbek az utcák. Legtöbben már hétfőn kinyitottak, egyesek ezt a hét végére tervezik. A Fő téri boltokban egyelőre elvétve tartózkodtak vásárlók, a legnépszerűbb az egyik ruhaneműket árusító üzlet volt: kis mérete ellenére hárman-négyen is mustrálták a készletet. A város egyik legnépszerűbb bevásárlóközpontjának üzletei az elmúlt két napban a tilalmat megelőzőhöz képest is jobb forgalmat produkáltak. Ez betudható a téli ruhatár cseréjének, de az akcióknak is – tudtuk meg Farkas Richárd igazgatótól.

Ahol volt ételkiszállítás, ott már a teraszok is megnyíltak
Fotó: Pajor András

Fürdővárosaink egyelőre a turisták hiányát sínylik, ám dr. Németh Sándor polgármester szerint érezhetően nagyobb a forgalom Bükön az elmúlt két napban. A településen a legjelentősebb kérdés, hogy mikor nyit a gyógyfürdő. Ez, ahogy a szálláshelyek újranyitásának időpontja és feltételei is, még függ a kijárási korlátozás enyhítésének részletszabályaitól.

Továbbra sem fogad vendégeket a sárvári fürdő sem. A helyi éttermek többsége még nem nyitott ki: a teraszaikat szerelik, és takarítanak. A nem zárt térben való kiszolgálás lehetőségével azok a vendéglátó egységek tudtak élni elsőként, amelyek eddig is nyitva tartottak az elvitelre készített ételek miatt. A törzsvendégek sem nagyon tértek még vissza megszokott helyeikre, és a turisták is nagyon hiányoznak a teraszokról. Első látásra a legzökkenőmentesebben a város italkimérései álltak át a szabad ég alatti fogyasztásra.

Székely Bálint felszolgáló a terítéken igazít a bozsoki fogadóban. Itt már várják a vendégeket
Fotó: Unger Tamás

A kijárási korlátozásokat fegyelmezetten tartották be a vasváriak. Az emberek kisebb csoportokban már találkoznak, beszélgetnek a város terein. A meleg ételt is kínáló vendéglátóipari egységek közül van, amely csak szűkített nyitvatartással, főleg a hét végére fókuszálva várja a vendégeket, hét közben zárva tartanak. Akad olyan vendéglátóhely, amely egyelőre nem nyitotta meg teraszát, nem fogad vendégeket, csak ételkiszállítással foglalkozik.

Csepregen is jelen van a szűkített nyitvatartási idő: a főtéri papírbolt csak délelőtt volt nyitva, a cipőbolt két részletben, délelőtt és délután is, hogy a szülők a délelőtt tanuló gyerekekkel délután el tudjanak jönni vásárolni. Itt azt mondták, nehezen indul be az élet. Nem úgy a virágboltban, ahol az anyák napja nagy forgalmat jelentett, és a palántákat is viszik folyamatosan.

Pezsgőbb az élet Celldömölkön, ahol a nyitás első másfél-két napján rögtön megnyíltak a teraszok, kerthelyiségek a belvárosban. A KMKK-ban működő kávézó még felkészül: csütörtökre ígér fagyit – és azt, hogy az új szabályok maximális betartásával várják a vendégeket. Az asztalok a megfelelő távolságba kerülnek egymástól, egy asztalnál négy személy foglalhat helyet. A városban csütörtökön nyit ki újra – az önkormányzati operatív bizottság döntése szerint – a római katolikus templom előtti téren a nem élelmiszert, hanem ruhaneműt, más fogyasztási cikkeket kínáló piac. A lomis piac megnyitásával azonban várnak még.

Szentgotthárdon ebben a fehérneműboltban már tegnap nézegettek a vásárlók
Fotó: Cseh Gábor

Őriszentpéteren még várat magára a nyitási hullám: hétfőn voltak vendégek, bár nem olyan sokan és jobbára helyiek, akik örültek annak, hogy újra kiülhetnek a vendéglők teraszára. A tegnapi borús idő elriasztotta őket a szabad levegőtől. Mint mindenhol, itt is időjárásfüggő a vendégek jelenléte, turistákra is inkább csak a hétvégén számítanak. Őr Zoltán polgármester szerint van, aki a hét második felében, de olyan is, aki csak a hónap közepén nyitna.

Szentgotthárdon találtunk olyan vendéglátó egységet, amely már fogad vendégeket a kerthelyiségében, többen pedig a hét végére tervezik a nyitást. Az éttermek, cukrászdák, kávézók üzemeltetőinek, amennyiben a teraszuk közterületen működik, szeptember 1-jéig nem kell közterület-használati díjat fizetniük. A ruházati boltok többnyire az elmúlt hetekben is nyitva tartottak a megengedett időkorlátok között, mostantól pedig teljes nyitvatartási időben várják a vásárlókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában