Nem segélyt kérnek, lehetőséget

2020.05.28. 20:00

Bajban a koncertvilág, a fesztiválok elmaradnak – a legtöbben előre menekülnek

Sok rendezvény, köztük koncertek, fesztiválok elmaradnak a járványhelyzet miatt, a szervezők, zenészek, menedzserek törhetik a fejüket a túlélési megoldásokon. A szakma megmentésére mozgalom is indult.

Merklin Tímea

Hegedűs László örülne, ha 300-500 fős rendezvényeket tarthatnának

Fotó: Cseh Gábor

Elmarad például Vas megye egyik legnagyobb programja, a körmendi AlteRába fesztivál. Hegedűs László fesztiváligazgatót kérdeztük – aki éppen halat sütött a Rába-parti büfében – milyen gondjai vannak a koncertszervezéssel.

– A vírushelyzetből adódik, hogy március 8-án volt az utolsó rendezvényünk. Az egész szakma nehéz helyzetben van, hiszen egy-egy nyári szezonban szokták összeszedni a költségeik 80-90 százalékát, ebből tartják fenn magukat – mondja. – Senki nem ment kunyerálni, de azt kérjük, hogy hadd dolgozzunk behatárolt létszámmal. Hiszek benne, hogy 300-500 fős rendezvények már rentábilisak lennének. Az emberek kedélyvilágához kell a kultúra, a szórakozás is. Az AlteRába egy kétezer fős helyen van, ötszáz ember ott kényelmesen elfér, tud egymásra vigyázni. Bízom benne, hogy a döntéshozók érzékelik, milyen hatalmas probléma van. Nem anyagi támogatást kérünk, hanem lehetőséget, hogy hadd tartsunk ötszáz fős programokat.

Hegedűs László örülne, ha 300-500 fős rendezvényeket tarthatnának
Fotó: Cseh Gábor

Három hónap szokott lenni, mire megszervezik az AlteRábát, most három hét volt, hogy átszervezzék jövőre: megegyeztek minden fellépővel, akivel írásbeli szerződés is volt már, azt módosították. A szervezők, a menedzserek is a legjobb megoldást keresték. További nagy csapás, hogy a fesztiváltámogatók hatvan százalékát elvesztették. Egy tizenkétezres kis városban ez nagyon nagy gond, mert csak néhány olyan szponzor volt, aki nem kisebb, helyi erő, hanem nagyobb, országos cég.

Csak egy ígérte, hogy jövőre is fogja támogatni az AlteRábát. Rengeteget költöttek megelőzően marketingre, molinókat, szórólapokat, óriásplakátokat készíttettek az idei fesztiválhoz, ezek már februárban készen voltak, több millió forint veszett el így.

– További veszteséget okoz, hogy visszaváltják a je­gyeket, de megköszönjük, ha nem teszik. Ezek jövőre is felhasználhatók – mondja Hegedűs László. – Nagyon szép, hogy a közönség találta ki, hogy legyenek támogató jegyek, hogy tudják segíteni a rendezvényt.

Balogh Zsolt most annyit dolgozik, mint még soha
Fotó: Cseh Gábor

Bár a rendezvények elmaradnak, Szombathelyen Balogh Zsolt zenekari menedzser azt mondja, hogy annyit dolgozik, mint még soha. – Menekülünk előre, próbáljuk a jövőbe menteni mindazt, ami most nem lesz. Próbáljuk a programokat átszervezni őszre vagy jövőre. Biztonságot ad a zenészeknek is, ha látják hogy dolgozunk, nem engedjük el a rendezvényeket teljesen. A Music Hungary Szövetségen belül van egy menedzser szakosztály, azon belül indult a „Zenélnénk” mozgalom. Nem segélyre van szükségünk, hanem lehetőségekre, hogy hadd legyenek kis koncertek. A Facebook-on is megosztják sokan. Augusztus 15. után lehet nagy rendezvényeket tartani. Jó lenne, ha július 1-jétől tarthatnánk 500 fős vagy annál kisebb rendezvényeket. Egészségügyi monitorozáshoz is jó lenne, megnézni azt követően két hét múlva, hogy nőtt-e a fertőzöttek száma, vagy nem történt semmi, mert az emberek okosan vigyáztak egymásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában