megemlékezés

2020.05.13. 07:00

Égnek a mécsesek a botlatókőnél, Kőszegen

2011. május 11-e óta minden évben tartottak megemlékezést Bass Rezső botlatókövénél. Az idén dr. Küttel István gyújtott mécsest.

Tóth Kata

Dr. Küttel István gyújtott mécsest

Fotó: VN/Küttel István

Tíz éve helyezett el botlatókövet a Kőszegi Polgári Kaszinó kezdeményezésére Gunter Demnig német művész az Árpád tér 13. szám előtti járdarészen a 20. századi kőszegi zsidóság egyik kiemelkedő egyénisége, Bass Rezső állatorvos, gyár­igazgató, a Kőszegi Kaszinó választmányi tagjának emlékére.

Dr. Küttel István gyújtott mécsest
Fotó: VN/Küttel István

Bass Rezsőt és feleségét a többi kőszegi polgárral együtt 1944. július 4-én a szombathelyi pályaudvarról lelakatolt marhavagonokban Auschwitzba szállították, ahol többségük vértanúhalált szenvedett. 2011. május 11-e óta minden évben szerveztek megemlékezést Bass Rezső botlatókövénél, az ő alakján keresztül emlékezve, emlékeztetve a 76 évvel ezelőtt Auschwitzba deportált kőszegi zsidó közösség tagjaira. Az idén a kijárási korlátozás miatt elmaradt a rendezvény. Május 11-én este dr. Küttel István a gyermekeivel gyújtott mécsest Bass Rezső botlatókövénél.

Az emlékező Bass Rezső fiának, Bass Istvánnak a holokauszt 70. évfordulójára írt üzenetében megfogalmazott gondolatát idézi: „Az új generáció tanuljon a dokumentált szörnyűségekről. Az új generáció nem felelős az 1944-es történtekért, és csak arra kérek mindenkit, hogy nyitott szemekkel és fülekkel ítélje meg a politikusokat és testvéri szeretettel kezelje szomszédjait. Sok köszönet a megemlékezésért és a botlatókői emlékekért. Mindezek biztosítják, hogy a jövő generáció nem fogja elfelejteni, hogy milyen borzalmakat teremt a gyűlölet.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában