Országos Szlovén Önkormányzat pályázati támogatást kap

2020.05.04. 07:00

Emlékfalba építik az ősök sírköveit Apátistvánfalván

Követésre méltó módon őrzik meg felmenőik szlovén feliratos síremlékeit a helyiek: egy reliefszerű kőfalban egyesítik őket.

VN

Holecz Károly és a régi síremlékek darabjai

Fotó: VN/Horváth ÍR. László

Vallásukat buzgón gyakorló emberek lakják a magyar– szlovén–osztrák határvidéken lévő településeket. A Magyarországon élő szlovének identitásának megőrzésében fontos szerepe van a hitnek, amely az anyanyelv ápolásával együtt segít megőrizni az ebben a régióban élt ősök hagyományát. Különösen fontosak ezért az elődök által állíttatott szakrális emlékek: útszéli keresztek, imafülkék. Két esztendeje a kétvölgyi szlovén nemzetiségi önkormányzat két keresztet teljesen, hármat részlegesen felújíttatott. Az orfalui tájház közelében két, az enyészettől megmentett feszület mellett lehet egy-egy fohászt elmondani. Ugyancsak a közelmúltban újíttattak meg egy keresztet a felsőszölnöki János-hegyen, valamint a Kétvölgyet Apátistvánfalvával összekötő úton.

Holecz Károly és a régi síremlékek darabjai
Fotó: VN/Horváth ÍR. László

Pár éve pedig a Szakonyfaluban élők építettek stációt, melyen magyar és szlovén nyelven olvashatók Krisztus szenvedéstörténetének eseményei. Most pedig egy dédelgetett álom valósulhat meg Apátistvánfalván, a templom melletti sírkertben – tudtuk meg Holecz Károlytól, az Országos Szlovén Önkormányzat elnökétől. – Lassan két esztendeje annak, hogy a temetőben járva észrevettük, hogy a 150-180200 éves síremlékek gazdátlanná váltak.

Némelyiket már kikezdte az idő vasfoga – mondta Holecz Károly, aki hozzátette: – Mivel az elődök tisztelete mindennél előbbre való, nem hagyhattuk, hogy a kulturális örökségünknek számító, szlovén nyelvű k őfejfák az enyészeté legyenek. Ezért gondoltunk arra, hogy méltóképpen helyezzük el ezen mementókat az apátistvánfalvi temetőben. Az Országos Szlovén Önkormányzat támogatási kérelemmel fordult az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársághoz, és kérésük kedvező elbírálásban részesült. A csaknem 2,5 millió forintos projektben a mintegy két tucat kőkeresztet, illetve azok darabjait, valamint a fém

korpuszokat megtisztítják, és egy tizenegy méter hosszú és két méter magas falba építve reliefként tárulnak majd a látogatók szeme elé. A minapi helyszíni bejáráson arról döntöttek, hogy az

emlékfalat a templom mellett, a sírkert közvetlen közelében helyezik majd el. A temetőbe érkezőket az emlékfal fogadja majd, ahol lehetőség nyílik felidézni mindazokat, akikről már név szerint nem emléke

zik meg senki, vagy akik elkerültek szülőfalujukból. Az emlékfalat a tervek szerint szeptember 13-án, a Szent Kereszt felmagasztaltatásának vigíliáján szentelik majd fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában