két teremben tizenketten vizsgáztak

2020.05.08. 20:00

Érettségi németből – Ezúttal egy celli iskola diákjait és igazgatóját faggattuk élményeikről

A héten utolsó megmérettetésként németvizsga várt az érettségizőkre. A Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjait és igazgatóját faggattuk élményeikről.

Polgár Patrícia

Balról Sipos Tibor, a celli gimnázium igazgatója. A németérettségin is betartották a vírushelyzetben érvényes szabályokat

Fotó: Cseh Gábor

– Minden rendben, az előírásoknak megfelelően zajlott – mondta Sipos Tibor igazgató. A gumikesztyűt és a maszkokat csak a vizsga idejére vették le a fiatalok. A gimnázium legtöbb végzőse már tavaly előrehozott érettségit tett, így ezúttal két teremben összesen tizenketten érettségiztek német nyelvből.

Az általunk megkérdezett diákok úgy érzik, jól ment nekik a mai vizsga. Balás Endre számára a nyelvtani rész és a levélírás nem okozott problémát. A hallott szöveg értése volt kicsit nehezebb. – Maga az érettségi teljesen más volt, mint ahogy elképzeltük.

Mindenki a hagyományos forgatókönyvre készült a járvány előtt. A felkészülést szerintem ebben a legutóbbi két hónapban nyomtuk volna meg jobban az iskolában is, ezt sajnos így nem tudtuk megkapni. De azért otthon is fel lehetett készülni: a tanárok segítettek mindenben – mondta a fiú, aki túl van a nehezén: már csak arra vár, felveszik-e a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karára.

Balról Sipos Tibor, a celli gimnázium igazgatója. A németérettségin is betartották a vírushelyzetben
érvényes szabályokat
Fotó: Cseh Gábor

Szintén a hallott szöveg értését érezte a legnehezebbnek Telek Kristóf. A többi tantárgy jobban ment neki, mint arra számított: mindenből négyes és ötös osztályzatban bízik. Egyedül az emelt történelem miatt aggódik egy kicsit.

Bevallása szerint a tanári útmutatás nem volt virtuálisan ugyanolyan, mint ahogyan azt az iskolában megszokta. Míg ott száz százalékban az anyagra tud koncentrálni, addig az otthoni környezetben sok dolog elvonhatja a figyelmet, elismerte, hogy néha a testvérei kizökkentették. Érettségi vizsga már nem vár rá, de mivel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre jelentkezett, fizikai alkalmassági vizsgát kell tennie szeptemberben, így folytatja az arra történő félké­szülést.

Ugyanerre az egyetemre, igazgatásrendészeti szakra felvételizik Nagy Natália is. Bár fizikai felkészülés vár még rá is, egyelőre örül, hogy befejeződött számára az érettségi.

– Egész héten arra a pillanatra vártam, hogy kijöhessek az iskolából és azt mondhassam: igen, megcsináltam és a lehető legjobb tudásomat hoztam – mesélte Natália, aki egyébként magyarból „emeltezett”, azt tartotta a legnehezebbnek, de még így is bízik az ötösben. Nem lepte meg a vizsgák nehézségi szintje: az előző évek érettségi feladatait oldotta meg felkészülésként, így tudta, hogy mire számíthat.

Mayer Barbara az egyetlen, akire még vár érettségi: június 9-én teszi le az emelt szintű testnevelést. Ez szükséges ahhoz, hogy felvegyék a Széchenyi István Egyetem sport- és rekreáció­szervezés szakára, ahova jelentkezett. A lány úgy érzi, idáig a németérettségi sikerült neki a legjobban, ezt találta a legkönnyebbnek.

Sipos Tibor sajnálja, hogy így zárul a gyerekek elmúlt négy éve, hiszen nem így szoktak búcsúzni. Azért egy jó hírrel is szolgált: engedélyezték a diákoknak, hogy átvegyék az érettségi bizonyítványokat. Legalább ez megmarad nekik, ha már a szerenádról, a bankettről és a ballagásról – meg a szóbelizésről – le kellett mondaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában