Közösségek hete

2020.05.10. 15:30

Kőszeghegyaljai és gyöngyösmenti települések is csatlakoztak: májusi szeretetfákat díszítettek

A Kőszeghegyaljai identitás – megyei kohézió elnevezésű projektben konzorciumi partner kőszeghegyaljai és gyöngyösmenti települések is csatlakoztak a Közösségek hetéhez: májusi szeretetfákat díszítettek a falvakban.

Tóth Kata

Tóth Árpád a gyöngyösfalui szeretetfánál

Fotó: Unger Tamás

A Közösségek hete szervezői idén májusfával, májusi szeretetfa állításával hívták fel a figyelmet arra, hogy bár fizikailag sokan nem lehetünk együtt, a virtuális térben kifejezhetjük egymás iránt érzett szeretetünket. „Ne félj a csendtől. Minden fontos dolog a csendben történik. Csendben sarjadnak a növények, csendben fejlődik a magzat, csendben cikáznak a gondolatok, csendben borít el a szerelem” – ez a Popper Péter-idézet is szerepel az egyik, Kőszegszerdahelyen felszalagozott fa szívből jövő üzenetén. Ott a helyi kulturális egyesület szervezte a fák díszítését, az utcákban többen éltek a lehetőséggel.

Takács Péter polgármester és Kőhalminé Major Judit, az egyesület tagja elmondta, hisznek abban, amit a program is megfogalmazott: szívből jövő üzeneteik tükrözik településük szeretetteljes, gondoskodó, önzetlen és példamutató közösségi életét. Kőszegszerdahely egy a Vas Megyei Önkormányzat projektjének konzorciumi partnerei közül: Bozsok, Cák, Velem, Kőszegdoroszló, Lukácsháza és Gyöngyösfalu is csatlakozott a programsorozathoz.

Tóth Árpád a gyöngyösfalui szeretetfánál
Fotó: Unger Tamás

Gyöngyösfaluban a Gyöngyös utca végén, a hídfőnél harminc éve állítanak májusfát. Tóth Árpád jelenlegi és Tar János korábbi polgármester is felügyelte az idei akciót, amelyhez heten-nyolcan is lelkesen csatlakoztak. „Viruljon május királynője” – az ő fájukon ez a felirat szerepel, utalva arra, hogy a május a Szűzanya hónapja a katolikus egyház számára. Bozsokon egy eladósorba került lány házához és az önkormányzat épülete elé is került májusfa, és Kőszegdoroszlón is több házhoz: volt, aki a kertjében lévő orgonabokrot szalagozta fel, más alternatív májusfaként az udvarán a leander vagy a hortenzia cserepébe szúrt szíveket idézetekkel, így üzent kedvesének, távol lévő családtagjainak, barátainak.

 

Balázsy Péter megyei jegyző elmondta, Kőszeghegyalja és a Gyöngyösmente térsége kiemelten fontos a megyei önkormányzat számára, ezért is pályázott a hivatal a térség közösségének fejlesztésére. Céljuk, hogy az akár egy-egy településre jellemző hagyományokat, közösségi programokat felelevenítsék, erősítsék és megismertessék minél szélesebb körben. A közös májusfaállítással – ami a természet újjáéledésére is utal a virágba borulás évszakában – kifejezhetik a térség egységét, egyúttal azt is, hogy mennyire fontos az összetartás és a közösségi munka, ha túl akarunk jutni a mostani nehéz időszakon.

A továbbiakban is futó program távlati céljaként azt említette: szeretnék, ha Kőszeghegyalja és a Gyöngyösmente egy hagyományaira büszke, gazdag és hagyományaiban megerősödött térsége lenne a megyének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában