Frissítve!

2020.05.28. 14:24

Másfél milliós bírságot kapott a Vasivíz – 90 napja van meneszteni Molnár Miklóst a tulajdonosoknak

Egymillió-ötszázezer forintra büntette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a Vasivíz Zrt.-t, mert nincs meg Molnár Miklós vezérigazgató szakmai tapasztalata.

Vas Népe

A Vas megyei szolgáltatónak nyolc napja van nyilatkozatot tenni, észrevételeket megfogalmazni. A határidő a héten lejár

Fotó: CSG

18.10

A MEKH-határozatával kapcsolatban megkerestük a szombathelyi városházát. Dr. Nemény András polgármestertől megkérdeztük:

- Kezdeményezi-e Molnár Miklós visszahívását a Vasivíz Zrt. vezérigazgatói székéből? Amennyiben igen, ezt azonnali hatállyal teszi-e meg?

- Az új vezérigazgató személyéről ezúttal egyeztet-e a társaságban kisebbségi tulajdonos önkormányzatok képviselőivel?

- Van-e már elképzelés arra vonatkozóan, hogy Molnár Miklóst más önkormányzati cég élére kinevezzék?

Kéner Balázs, a városháza kommunikációs vezetője az alábbi választ küldte szerkesztőségünk számára.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nem Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával szemben indította meg az eljárást, hanem a VASIVÍZ Zrt-vel szemben. A VASIVÍZ Zrt. vezérigazgatója a Hivatal ezen vizsgálat eredményeként meghozott döntéséről tájékoztatta Önkormányzatunkat. A döntésből kiderül, hogy az 5 éves szakmai tapasztalat meglétét az eset körülményeinek egyedi mérlegelésével ítéli meg a Hivatal. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Önkormányzatunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint korábban egyetlen más szolgáltatónál sem kezdeményezett a Hivatal ilyen tárgyú vizsgálatot. Amennyiben ezt egyenlő mérce alkalmazásával megtenné, úgy Önkormányzatunk tudomása szerint számos más szolgáltatónál merülhetne fel hasonló probléma.

A vezérigazgató arról is tájékoztatást adott, hogy a rendelkezésre álló 30 napon belül a döntés ellen közigazgatási pert indít a Fővárosi Törvényszéknél.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata minden további, így a vezérigazgató személyét érintő javaslatát is a bíróság jogerős döntése alapján fogalmazza meg, és úgy fog eljárni, hogy a VASIVÍZ Zrt. szolgáltatói engedélye ne kerüljön veszélybe. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a jövőben is egyeztetni kíván a társaság kisebbségi tulajdonos önkormányzataival.

14.28

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a MEKH eljárást indított a Vasivíz Zrt. ellen, mert megsértették a vezető szakmai tapasztalatára vonatkozó jogszabályi követelményeket.

Arról is elsőként számoltunk be, hogy hiába az új baloldali városvezetés politikai akarata, a volt alpolgármester nem lehet a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója. A szolgáltatásról szóló 2011. évi törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtását még 2013-ban kormányrendeletben szabályozták. Ennek egyik pontja szerint a MEKH az engedélyezési eljárás során vizsgálja azt is, hogy a víziközmű-szolgáltató vezetőjének víziközmű-szolgáltatásban szerzett szakmai tapasztalata eléri az öt évet. Sok féle elmélet született az elmúlt hónapokban, hogy hogyan is értendő ez az 5 évnyi tapasztalat és, hogy Molnár Miklósnak meg van-e. Nincs. Ez egyértelműen kiderül abból a május 25.-ei határozatból, amelyet a MEKH a Vasivíznek Zrt. is megküldött.

Ebből kiderül, hogy a cégnek egymillió-ötszázezer forint büntetést kell fizetnie, mivel a Vasivíz Zrt. vezetőjének szakmai tapasztalata nem felel meg a vonatkozó jogszabályi követelményeknek. Az összeget 30 napon belül át kell utalni a hivatalnak. A MEKH ezenfelül kötelezi arra is a szolgáltatót, hogy 90 napon belül gondoskodjon a jogszerű állapot helyreállításáról. Ezek szerint Molnárt el kell távolítani a vezetői székből.

A véglegessé vált határozat ellen közigazgatási per indítható a közléstől számított 30 napon belül.

A határozat indoklásából egyébként az is kiderül, hogy miért nem fogadták el Molnár MIklós hivatkozását, amelyben azt firtatta, hogy politikusként, alpolgármesterként megszerezte a szükséges szakmai tapasztalatot. Egyértelműen fogalmaznak:A SZOVA Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. felügyelő bizottságának tagjaként és elnökeként a hulladékgazdálkodással kapcsolatos szakmai tapasztalat, valamint az energetikai területen szerzett gyakorlat a víziközmű-szolgáltatás szempontjából nem vehető figyelembe. Nem vehető figyelembe továbbá az Uszoda működtetésében kifejtett tevékenység sem, mivel az – amint azt a Szolgáltató észrevételében elismerte – szintén nem minősül víziközmű-szolgáltatásnak.

A MEKH ír arról is, hogy a bírság megállapításánál súlyosító körülményként vették figyelembe, hogy a szolgáltató felróható módon sértette meg a vezető képesítésére vonatkozó szabályokat, mivel 2019. október 31-én külön állásfoglalást kértek a hivataltól arra vonatkozóan, hogy szakmai tapasztalat időtartamát a vezető és helyettesei tekintetében személyenként kell-e figyelembe venni.

Elküldtük kérdéseinket Nemény Andrásnak is azzal kapcsolatban, hogy a szombathelyi baloldali városvezetés mit szól a történtekhez és kezdeményezik-e Molnár elmozdítását a Vasivíz éléről?

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában