Körkép

2020.05.26. 07:00

Mindenkit fogadnak az óvodákban és bölcsődékben – Vasi városok intézményeinél érdeklődtünk

Az utóbbi hetekben, ahogy a járványveszély csökkent, egyre több kisgyerek népesítette be az óvodákat, bölcsődéket. Tegnap újranyitottak az intézmények. Már nem kellett nyilatkozni, hogy a szülő dolgozik-e vagy nem, minden beíratott gyermeket fogadtak.

Vas Népe

Az őriszentpéteri óvodások is gyakrabban mosnak kezet. Képünkön Papp Bencének, Boór Gergőnek és Sárközi Ronaldónak Nagyné Pongrácz Annamária segít

Fotó: Unger Tamás

Nem kötelező az óvodába járás, ha a szülők továbbra is meg tudják oldani a felügyeletet. Akik mégis éltek vele – megyei viszonylatban a gyerekek fele húzott újra váltócipőt reggel az öltözőben –, azoktól azt kérték, kizárólag akkor vigyék a gyermeküket, ha egészséges, csak az egyik szülő kísérje be, és ő is a lehető legkevesebb ideig tartózkodjon az épületben. A fertőtlenítő nagytakarítások mindenhol megtörténtek, fokozottan figyelnek a higiéniára. Általános tapasztalat még, hogy a szülők együttműködőek, sokan szájmaszkban érkeznek. Van, ahol helyi eljárásrendet is kidolgoztak a gyerekek átadására.

SZOMBATHELY

Az óvodákban – beleszámítva a nem önkormányzati fenntartásúakat is – tegnap 1101 gyermek jelent meg, ami az összes óvodai férőhely 38,2 százaléka. A bölcsődékbe 273 gyermek érkezett, ez a teljes létszám 50,5 százaléka. Egységes tájékoztatást küldött a szülőknek minden óvodavezető. A többi között arról, hogy a gyerekek átvétele, átadása a bejáratnál zsiliprendszerben történik, és hogy a hiányzást igazolni kell távolmaradási kérelem kitöltésével vagy orvosi igazolással.

KŐSZEG

Az óvodák – Horvátzsidánnyal és Peresznyével együtt – 220 fős összlétszámából tegnap 81 gyermek érkezett az intézményekbe; a bölcsődébe 24-ből 14-en mentek. A 112-ből harminc gyerek örült újra az óvó és dajka néniknek és a csoporttársainak a Várkörön lévő székhelyóvodában. Guttmann Ferencné intézményvezető elmondta, speciális szabályként, az emeletes épület adottságai miatt náluk a szülők nem mehetnek be az épületbe, az előtérben adják át a kisgyermekeket.

JÁNOSHÁZA

Szerdán nyit az ovi, még befejezik a járólapozást, ezért nem fogadtak hétfőn teljes kapacitással gyerekeket. Az előzetes jelzések szerint a 120 férőhelyes, ötcsoportos oviba 19 gyereket visznek a szülei szerdán. Jövő héten már 28 gyermek lesz. A szülők nem léphetnek az épületbe, az ajtóban átveszik a gyerekeket a dajkák. A fertőtlenítésre továbbra is kiemelten figyelnek, az ózonos levegőfertőtlenítőt naponta kétszer használják.

Az őriszentpéteri óvodások is gyakrabban mosnak kezet. Képünkön Papp Bencének, Boór Gergőnek és Sárközi Ronaldónak Nagyné Pongrácz Annamária segít
Fotó: Unger Tamás

ŐRISZENTPÉTER

Babosné Hajós Tünde, az Őriszentpéteri Katica Egységes Óvoda-Bölcsőde vezetője arról számolt be, 51 óvodásuk és hat bölcsődésük közül 23-an mentek hétfőn, és összesen 32-en jelezték, hogy igénybe veszik az ovit. A gyerekek, a szülők és a dolgozók is várták az újranyitást, látszik a gyerekeken: élvezik, hogy újra együtt játszhatnak, amikor csak lehet, a tágas udvaron.

CSEPREG

Hétfőtől hat ovis csoport működik 75 gyerekkel (150 férőhelyük van, vagyis 50 százalékos a kihasználtság) és tíz bölcsissel, 80 százalékos kihasználtsággal. Németh Béláné intézményvezető elmondta még: jövő héttől 80 százalék fölé mennek és folyamatosan emelkedik a létszám, ahogy nyit az iskola, hozzák az oviba a kistestvéreket.

SZENTGOTTHÁRD

A 260 kisgyermeket befogadó Játékvár Óvodában hétfőn 72 gyermek felügyeletét kérték a szülők, akiket egyelőre nyolc csoportban helyeztek el. A Tótágas Bölcsődében tegnap a maximális gyermeklétszám felére, 32 kicsire vigyáztak.

CELLDÖMÖLK

A bölcsődébe tegnap 25-en mentek, a három telephelyen lévő óvodába 157-en a 281 gyerekből. A közös hivatalhoz tartozó 25-25 férőhelyes ostffyasszonyfai óvoda öt, a merseváti kilenc gyereket fogadott.

KÖRMEND

Sehol sem haladja meg az állandó létszám felét a gyerekek mostani száma. A bölcsődében hétfőn 19-en voltak, a bartóki óvodába 45 gyereket vittek a szülők, a Mátyás oviba 49-et, a Dienes utcaiba 25-öt. Kinyitott már a molnaszecsődi tagintézmény is, ott nyolc gyerekkel kezdték a hetet, a horvátnádaljai telephelyen 13-an.

VÉP

Most 25 gyermekkel foglalkoznak két csoportban, az előrejelzések szerint ez a szám jövő héten 35-re nő. Az óvoda dolgozói szívesen segítenek abban is, ha napközben néhány órára kérnek a szülők felügyeletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában