Több száz lakást látott el

2020.05.09. 13:00

Negyven évvel ezelőtt kezdték el bontani azt a gáztartályt, amely öt évig állt Szombathely határában

1980 májusában kezdték el bontani azt a feleslegessé vált, hatalmas gáztartályt, amely öt évig állt Szombathely határában, Kámonban. Negyven évvel ezelőtt a Derkovits-­lakótelepen élők számára létfontosságú volt az öt évig működő építmény.

Kelemen Attila

20 ezer köbméteres volt a gáztartály

Fotó: VN-archív

A vasi megyeszékhely északi részén, Kámonban ötévi szolgálat után bontották le a feleslegessé vált 20 ezer köbméteres gáztartályt.

Nagy jelentősége volt, hiszen fél évtizedig ebből az építményből kapta Szombathelyen a Derkovits városrészi lakások zöme a gázt a fűtéshez, illetve a víz melegítéséhez. A berendezésre azóta nem volt már szükség, amióta földgázzal kezdtek fűteni, illetve melegíteni a vizet a lakóházakban. Ez a fémmonstrum már nem volt alkalmas a földgáz tárolására. A negyven évvel ezelőtti lebontását követően vasanyagát újrahasznosították a kohóművekben.

20 ezer köbméteres volt a gáztartály
Fotó: VN-archív

A Kohászati Alapanyagértékesítő Vállalat vette át a Gázműtől a tartályt. A létesítmény téglaépítményeit pedig felkínálták raktárínséggel küszködő szombathelyi vállalatoknak. A Gázgyártó és Szolgáltató Vállalat központjában nem volt vita tárgya, hogy mit kezdjenek a felszabaduló telekkel: a bontás befejezése után a területet is átengedték az erre igényt tartó vállalatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában