példás összefogás

2020.05.20. 07:00

Önkéntes Tűzoltó Egyesület szerveződött Jákfán

Példás összefogás eredményeként néhány nap alatt szerveződött meg a Jákfai Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Bár még az alakulóülés és a tanfolyam még előttük áll, úgy látszik, az ötletből hamarabb valóság lesz, mint gondolták.

Polgár Patrícia

A leendő önkéntesek a tűzoltó szertár előtt

Fotó: Horváth Balázs

Megközelítőleg két hete kereste fel a Sárvári Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság tűzoltója, Veiczer Krisztián falujának polgármesterét az ötlettel, hogy szeretné újra megalapítani a helyi önkéntes tűzoltó egyesületet. Fodor Éva azonnal a kezdeményezés mellé állt: felajánlotta számukra a korábbi tűzoltószertárt, mely kevés ráfordítással újból megfelelő otthona lehet az egyesületnek. Az épület megyei szinten egyedülálló méretetekkel rendelkezik: akár két tűzoltóautó is elfér benne.

Krisztián előzetes tervei kezdetben néhányan civil szervezetbe tömörültek volna, így őt is meglepte az a lelkesedés, melyet a falu férfiai tanúsítottak: szombati tájékoztatójukon közel huszonöten jelentek meg. Nem lesz tehát probléma az egyesület megalapítása sem – ezt nagyjából egy-másfél év múlvára tervezte-, melyhez tíz főre lett volna szükség, amit bőven túlszárnyalták. A jelentkezők egyébként egy negyvenórás tanfolyamon sajátítják majd el a tűzoltás és műszaki mentés alapjait.

A képen Veiczer Krisztián és Fodor Éva
Fotó: Horváth Balázs

Az egyesület szakmai hátterét Krisztián és testvére, a korábban szintén hivatásosként dolgozó Vilmos, illetve egy harmadik, Jákfáról elszármazott tűzoltó, Fülöp László biztosítja.

Néhány éve a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vette szárnyai alá a megye önkéntes tűzoltó egyesületeit – ők és a Sárvári Tűzoltó Parancsnokság is támogatásáról biztosította a jákfaiakat, sőt eszközöket is ajánlottak fel az egyesületnek. A további eszközök beszerzésében és a megalakulásban a Vas Megyei Tűzoltó Szövetség és a megyei önkéntes tűzoltó egyesületek elnökei lesznek a segítségükre.

A leendő önkéntesek a tűzoltó szertár előtt
Fotó: Horváth Balázs

- Egy olyan alapot szeretnénk teremteni, ami egyelőre az induláshoz elég, de minden fontos eszközt tartalmaz. Később ezeket pályázat útján lehet még bővíteni, a használtakat újakra cserélni. Ezek után a legfontosabb cél a tűzoltóautó megszerzése – egyelőre úgy látszik, ebben is kapunk segítséget – tervezi Krisztián.

Úgy gondolja: az önkéntes névben benne van, hogy saját indíttatásból, önként vállalják a káresetek elhárítását, mellette részt vesznek sporteseményeken, csapatépítő rendezvényeken. Bízik benne, hogy a jelentkezőkben indíttatás van a hivatás iránt. Ahogy mondja, egy jó közösség dolga, hogy ha lehetősége és minden szükséges körülménye megvan rá, akkor összetartson és segítsen.

- A mai rohanó világban talán akaratlanul is kezdenek elfordulni egymástól az emberek. Úgy gondolom, a falvak életébe az egyesületek által visszahozható a régi légkör. Ez egy óriási csapat összekovácsoló lehetőség azoknak, akik részt kívánnak benne venni – fejti ki a tűzoltó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában