Gyereknapi kívánság

2020.05.31. 12:00

Rába Soma óriási távcsövön át nézhette meg a Holdat, az oviban pont ez a jele

Csillagvizsgálóba vágyott Rába Soma (7). Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumban Szabó M. Gyula igazgató és Kovács József főmunkatárs fogadták.

Merklin Tímea

Rába Soma az obszervatórium múzeumában is körbenézett

Fotó: Cseh Gábor

A Gothard Jenő által alapított obszervatóriumhoz – amely eredetileg nem itt, a családi kúriában, hanem a herényi kastélyban volt – múzeum is tartozik, itt megnézhette a kisfiú a kutató legfontosabb műszereit.

Rába Soma az obszervatórium múzeumában is körbenézett
Fotó: Cseh Gábor

Mindjárt a bejáratnál Soma lehetett Gothard Jenő, belenézhetett a Londonban gyártott, 19. század végi tükrös teleszkópba. Soma kipróbálhatta a Morse-féle távírót, a szikrainduktort, megnézhette a meteoritokat, követ a Holdról, a Marsról. A kupolás csillagvizsgálóban kiderült, miért látszik úgy, mintha az égbolt fordulna, pedig a Föld forog.

Hallottunk a meteorit becsapódásáról is, ami véget vetett a dinók korának, így kaptak nagyobb teret az emlősök, és az az evolúció, amely elvezetett az emberig. A kisfiú belekukkanthatott az óriási távcsőbe, az égen akkor a Hold volt látható. Soma megörült, mert az óvodában a jele éppen a Hold és három csillag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában