Az összezártság alatt kevesebbet vitáztunk?

2020.05.20. 20:00

Vas megyében csökkent a családon belüli veszekedések száma

Szombathely Milyen károkat okozott a karanténhelyzet az emberi viszonyokban? A rendőrséget is megkérdeztük, gyakoribbá váltak-e a családon belüli veszekedések. A bejelentések alapján úgy látszik, hogy nem.

Vas Népe

A családi erőszak sajnos karanténhelyzettől függetlenül is létezik Illusztráció: Szendi Péter

Fotó: Illusztráció

A bezártság, a kisebb élettérben való összezártság, az anyagi problémák, a létbizonytalanság okozhatja azt, hogy gyakoribbá válik a veszekedés, ami esetleg tettlegességig fajul. Kérdésünkre a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási Központja azt válaszolta, hogy a 2020. március 28. és 2020. május 10. közötti időszakban 85 olyan esetet kezeltek az ügyeletesek, amelyek családi veszekedéssel/vitával összefüggő eseményleírást tartalmaztak. Ezek mindegyikében történt rendőri intézkedés. Összehasonlításul azt is hozzáfűzik, hogy 2019 hasonló időszakában 155 ilyen esetet kezeltek az ügyeletesek. Vagyis tavaly tavasszal csaknem kétszer ennyi volt a családon belüli komolyabb összetűzések száma.

A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy a kapcsolati erőszak a Büntető Törvénykönyv hatálya alá esik. Bünteti a testi sértés szintjét el nem érő, de a sértett emberi méltóságát súlyosan sértő erőszakos magatartásokat és a gazdasági ellehetetlenítést is. Súlyosabb megítélés alá esik az, aki cselekményét rendszeresen követi el.

A családi erőszak sajnos karanténhelyzettől függetlenül is létezik Illusztráció: Szendi Péter

A családon belüli erőszak karanténhelyzettől függetlenül is létezik. Ha valaki úgy érzi, hogy a maga vagy a hozzátartozója sérelmére bűncselekményt, szabálysértést követnek el, hívhatja a rendőrséget a 112-es – ingyenesen hívható – segélyhívó számon, vagy az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat 06 80 20 55 20-as krízisvonalát.

Ha pedig valakinek azonnali segítséget nem igényel a jelenlegi helyzete, de fenyegetve érzi magát, feljelentést tehet bármelyik rendőrkapitányságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában