Tiltakozók a csonkokon

2020.06.22. 17:30

A fakivágás miatt petíció is indult Rönökön: már százhúszan aláírták

Helyiek, környékbeliek és őrségiek is részt vettek szombat délután azon a csendes demonstráción, amelyet a Szent Imre herceg templom fáinak kivágása miatt szerveztek tiltakozásul.

Vas Népe

Némán demonstráltak a helyiek és a környékbeliek Fotó: SZP

Fotó: © Szendi Péter

Szemerkélő esőben gyülekeztek az emberek szombaton, a 16 órai mise után a rönöki templom kertjében, így tiltakoztak a múlt héten történt fakivágások miatt. Ahogy korábban beszámoltunk róla, több mint száz fenyőt és tuját vágatott ki a templomkertben a Közösen Önzetlenül a Reményért Egyesület, amely arról tájékoztatta lapunkat, hogy mindent jogszerűen hajtottak végre. A település az ügyet hivatalos útra vitte, és csendes demonstrációt szerveztek az eset kapcsán. Az akció során petíciót írattak alá: eddig 120 ember fejezte ki tiltakozását.

– Ez egy tiltakozó üzenet, hogy nem tűrjük az egyházi tulajdonban tett károkozást, ami a miénk, rönökieké és egyben felhatalmazás arra, hogy teljeskörűen kivizsgáltassuk az ügyet – emelte ki Pékó Tamás polgármester. Hozzátette: az önkormányzat és a település lakossága továbbra is együttműködik az egyházzal, végzik a dolgukat, ahogyan azt tették az elmúlt 30 évben.

Némán demonstráltak a helyiek és a környékbeliek Fotó: SZP

– Az önkormányzatnál dolgoztam, mi ültettük ezeket a fákat. Szakadó esőben, reggeltől estig helyeztük a földbe a csemetéket. Mikor megláttam a csonkokat, a szívem majdnem megszakadt. Ekkora értéket elherdáltak – fogalmazott Gáspár Tibor. Molnár Márk Szalafőről érkezett a demonstrációra. – Gyerekkoromat itt töltöttem, nagyon sokat jártunk ide a nagyszüleimmel minden nagyobb ünnepkor. Remélem, hogy sikerül ezt megőrizni és rehabilitálni a környéket is, hogy újra visszanyerje a régi pompáját.

 

A rátóti Simon Lászlóné rendszeresen Rönökre jár templomba. – Úgy érzem, hogy a templom mindenkié. Azóta, amióta megújult, ide járok. Gyönyörű volt a környéke, megdöbbentettek a történtek – fogalmazott. Az ügy kivizsgálását hamarosan megkezdik, az eredményről beszámolunk.

Előzmény:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/magyarazatot-varnak-a-ronokiek-a-tortentekre-helyreallittatnak-a-teruletet-4065593/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában