Őrtüzek a határokon

2020.06.05. 07:00

A hűség falvai: az itt élők nem mondtak le hazájukról

Az Őrtüzek a nemzetért programban máglyákat raktak a országszerte, így a nyugati határszélhez közeli településeken is, de csak esti szélcsendben – lapzártánk után – tudták meggyújtani.

Merklin Tímea

A hűség falvaiban – Pornóapátiban, Horvátlövőn, Vaskeresztesen, Felsőcsatáron, Nardán, valamint Bucsuban – dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, parlamenti alelnök mondott köszöntőket a 100. évfordulón. Pornóapátiban emlékművet koszorúztak és megemlékezést tartottak, ahol Fülöp Orsolya polgármester a Kárpát-medencei harangok két órán át tartó zúgását idézte a gyásznapon, ami a nemzet tragédiáját jelentette.

 

A harangok a szülőföldjüktől elszakítottakért is szóltak, szólnak. De azok hűségéért is, akik nem mondtak le a hazájukról, és akár áldozatok árán is megküzdöttek azért, hogy Magyarországhoz tartozhassanak. Dr. Hende Csaba arról beszélt, hogy a hűség falvai a Trianon fölötti magyar győzelem helyei. Egyetlen más országot sem sújtott ennyire a békediktátum, mint hazánkat, amely elvesztette területének 67 százalékát. „Megfogyva bár, de törve nem” – idézte az alelnök Vörösmarty Mihály Szózatát, majd úgy folytatta beszédét: – A csonka Magyarország határain őrtüzek gyúlnak, összegyűlnek a magyarok és minden jóakaratú ember, akik együtt éltek ezer éven át.

Trianon 100. évfordulóján megemlékezést tartottak Szentgotthárdon, Sárváron, dr. Kondora Bálint megyei közgyűlési alelnök felhívására Peresznyében is. Kercaszomoron V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. A magyarlaki Nemzeti Összetartozás Napján Monek Dávid polgármester köszöntötte a résztvevőket. A karantén óta sok helyen ez volt az első alkalom, amikor összegyűlhettek az emberek a szabadban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában