Több forrás juthat

2020.06.18. 11:30

Jó feltételekkel tervezheti a jövő évi költségvetést Szombathely

Július 3-án várható a végszavazás a jövő évre szóló költségvetési törvény tervezetéről. A jelenlegi számok alapján úgy tűnik, hogy a baloldali városvezetés az eddigieknél is kedvezőbb kondíciókkal tervezheti Szombathely 2021-es költségvetését.

Tömböly Ágnes

Illés Károly frakcióvezető szerint elsősorban a kötelező önkormányzati feladatokra kell fordítani a város pénzét. 2021-ben jó kondíciókkal tervezhet a városvezetés

Fotó: Cseh Gábor

Szombathely Július 3-án várható a végszavazás a jövő évre szóló költségvetési törvény tervezetéről. A jelenlegi számok alapján úgy tűnik, hogy a baloldali városvezetés az eddigieknél is kedvezőbb kondíciókkal tervezheti Szombathely 2021-es költségvetését. Bár a helyi balliberális sajtó arról írt, hogy akár ötmilliárd forint állami elvonásra is számíthat a szombathelyi önkormányzat 2021-ben, a félelmeket a parlament elfogadására váró költségvetési törvénytervezet számai ezt nem támasztják alá.

Szombathely központi támogatásai várhatóan mintegy 5 milliárd forintot tesznek majd ki.

Ez pedig 1,8 milliárd forint többletbevételt jelenthet az idei 3,2 milliárddal szemben, tudtuk meg Illés Károlytól. A Fidesz–KDNP szombathelyi frakciójának vezetője kérdésünkre szólt a szolidaritási adóról, amelyet mindazok az önkormányzatok fizetnek, amelyek – például elhelyezkedésük, infrastrukturális adottságaik, várostörténeti fejlődésük eredményeként adott térségben meghatározó szerepük miatt – az átlagosnál jobb gazdasági potenciállal rendelkeznek, és ily módon is hozzájárulnak a közös teherviseléshez:

– Szombathely jelentős, 10 milliárd forintot megközelítő iparűzésiadó-bevétele alapján az idén 1 milliárd 141 millió forint szolidaritási hozzájárulást fizet az erre létrehozott központi alap számára. 2021-ben ennek összege várhatóan 1,8 milliárd forinttal növekedni fog. Ez pedig megfelel annak az összegnek, amellyel több kormányzati támogatásra számíthat az önkormányzat – húzta alá Illés Károly, hozzátéve, ezzel a város nettó pozíciója változatlan marad.

Illés Károly frakcióvezető szerint elsősorban a kötelező önkormányzati feladatokra kell fordítani a város pénzét. 2021-ben jó kondíciókkal tervezhet a városvezetés
Fotó: Cseh Gábor

A politikus ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a jelenleg zajló Schaeffler-beruházás után a város magasabb iparűzésiadó-bevételre is számíthat a német cégcsoporttól, ennek növekménye akár milliárdos nagyságrendű is lehet.

– Többször elmondtuk, a kormány 5 milliárd forinttal járult hozzá a Schaeffler-csoport bővítéséhez, amelyből az önkormányzat azonnal profitált. A cég telekvásárlásából 2 milliárd forint került az önkormányzat bankszámlájára. Ezzel és további mintegy egymilliárd forint megtakarítással összesen majdnem 3 milliárd forint plusszal vehette át az önkormányzatot a baloldali városvezetés.

Illés Károly kitért a koronavírus-járvány miatt született, költségvetést érintő döntésekre is.

– Korábban a gépjárműadó-bevétel 40 százaléka maradt az önkormányzatoknál, 60 százaléka pedig az állami költségvetésbe került. Szombathely esetében 2019-ben ez 285 millió forint önkormányzati bevételt jelentett. Fontos hangsúlyozni: a megyeszékhely éves költségvetésének főösszege az idén meghaladja a 31 milliárd forintot, vagyis annak kevesebb mint 1 százalékát teszi ki a 285 millió forint – emlékeztetett.

Így folytatta: – A városban parkolók zsebében maradt az a pénz is, amelyet az elmúlt hónapokban nem kellett a kormány döntése miatt parkolási díjra kifizetni. Az nem a város pénze volt. A járványvédelmi intézkedés egyértelműen azt a célt szolgálta, hogy minél kevesebben használják a tömegközlekedést. A szombathelyi önkormányzat számára egyébként három hónap alatt mintegy 43 millió forint nettó bevételt jelent a parkolási díj.

A frakcióvezető végül hangsúlyozta: a közgyűlés lehetőségei szélesek lehetnek a tekintetben, mire fordítja a városi kasszába befolyó pénzt.

– Mi úgy gondoljuk, fontos, hogy előnyt élvezzenek a kötelező önkormányzati feladatok: így például a tömegközlekedés és az önkormányzat kezelésében lévő utak, járdák fenntartása vagy az orvosi ügyelet és a szociális hálózat finanszírozása. A segélyalapot természetesen meg lehet emelni 400 millió forintra, azonban ki kell mondani azt is, hogy ezt a feladatot az állam látja el. Mint ahogy a szállodaépítés sem számít kötelező önkormányzati feladatnak – hangsúlyozta Illés Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában