A vasi gyárak újra több műszakban termelnek

Autóipari, élelmiszeripari vállalatot és fémipari céget is kérdeztünk: visszaállt-e a termelésük, és ha igen, hány műszakban folyik most üzemükben? Vannak-e minden munkatársra érvényes higiéniai és egészségvédelmi intézkedéseik? Arra is kíváncsiak voltunk, vajon megmaradt-e minden munkatárs munkahelye a járványhelyzetben. 

Tóth Kata

Két héttel az újraindulás után már három műszakban folyik a termelés az Opel-gyárban

Fotó: VN-Archív/Unger Tamás

A büki Nestlébe 550 dolgozó érkezik naponta. Markócs Ágnes, a cég büki PURINA gyárának HR-menedzsere azt mondja, az ő egészségük és biztonságuk volt a legfontosabb az előző hetekben.

– Az élet a gyár minden területén megváltozott: a padlón lévő jelzések figyelmeztetnek a két méter távolságra, egyes helyeken plexi falakkal fizikailag is elválasztottuk egymástól a dolgozókat, átszerveztük az embereket, és rendkívüli higiéniai intézkedéseket vezettünk be. Míg máshol elbocsátották a dolgozókat, nálunk az ellenkezője történt: bérkiegészítést és rendkívüli juttatásokat adtunk a termelésben dolgozóknak. Vállaltuk, hogy minden szükséges anyagi támogatást megadunk, ha a koronavírus miatt mégis megbetegednének. Minden magyarországi Nestlé gyárban, a bükiben is folyamatos a termelés és a toborzás is – mondta.

Két héttel az újraindulás után már három műszakban folyik a termelés az Opel-gyárban
Fotó: VN-Archív/Unger Tamás

Márciusban még arról számoltunk be, hogy a koronavírus-járvány miatt az Opel szentgotthárdi gyára leállította a termelést. Április közepén már szigorú egészségvédelmi intézkedések mentén, az üzemi tanács, a szakszervezetek és a munkavédelmi képviselők támogatásával készen álltak a termelés újraindítására. Május 13-ától fokozatosan újraindították a gyártást. Az említett egészségvédelmi protokoll magába foglalja például a testhőmérséklet-ellenőrzést, a maszkok és alkoholos fertőtlenítők biztosítását, védőszemüveg vagy -pajzs viselését. Kötelező a biztonságos távolság betartása, az ajtók nyitva tartása, a szerszámok és a munkafelületek gyakori tisztítása, és módosították a műszakváltások szabályait is. Kaszás Zoltán szóvivő elmondta, a kényszerleállás alatt nem csökkentettek létszámot, és örömmel jelentette, hogy két héttel az újraindulás után már három műszakban folyik a termelés a gyárban.

Előrelátó és időben megtett lépéseknek köszönhetően tudták fenntartani a termelésüket, igaz, átmenetileg alacsonyabb fordulatszámon, erről számolt be Vörös-Borsody Csilla, a PNH Kft. ügyvezetői asszisztense. Ennek részeként még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt összeült a cég koronakrízis-ügyi válságstábja, és megalkotta az új együttélési szabályrendszert, amelyet a cég egész területére, az összes munkatársra, az áru- és egyéb személyi forgalomra kiterjesztettek. Néhány példa: gondoskodtak maszkok, vírusölő fertőtlenítőanyagok beszerzéséről. Biztosították a megfelelő fizikai távolságtartást, és home office lehetőségével is igyekeztek meggátolni a vírus elterjedését. Valamint karanténba helyezték az érkezett szállítmányokat, és szigorú korlátozást vezettek be a cég területére történő belépés esetére. Az enyhítésre az állami rendelkezések szerint kerítenek majd sort. Jelenleg több munkafolyamatot végeznek eltérő műszakszámban, egy és két műszak dolgozik, várakozásuk szerint a következő hetekben teljesen ki tudnak használni minden műszakot úgy, ahogy azt eredetileg tervezték.

Vörös-Borsody Csilla azt mondja, a cégnek mindig is fontos volt, hogy hosszú távon biztosítsa azoknak a munkahelyét, akikre minden körülmények között számíthat. A koronavírus által beárnyékolt helyzetben sem volt ez másként, így az átlagosnak mondható fluktuáció keretein belül tudtak maradni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában