a segítés városa

2020.06.09. 07:00

Akár műanyag palackon is gyakorolhatjuk az újraélesztést (Videóval)

A járványügyi helyzet miatt idén elmaradtak A segítés városa programhoz kapcsolódó oktatások: a jelenlegi helyzethez igazítva folytatják azokat – erről tartottak hétfő délután tájékoztatót a városvezetés és a program szakmai felelősei.

Nemes Judit

Segítés városa, 20200608, ut, Szombathely, Dr. Puskás Tivadar, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A segítés városa képzései a következő hónapokban az interneten zajlanak majd: videós formában teszik elérhetővé az újraélesztési és a segítségnyújtás fogásait. Dr. Puskás Tivadar korábbi polgármester a tegnapi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy hirtelen szívhalálban Magyarországon 25-26 ezer ember hal meg évente, amely azt jelenti, hogy 50 percenként meghal egy ember. – Ha kiképzett, újraélesztést tudó laikusok vannak a közelben, akkor ezen az arányon tudnak változtatni. Ezért nagyon fontos az újraélesztés megtanítása, amelyről a város 2011. decemberi közgyűlésén határoztak – mondta el.

Dr. László Győző egészségügyért is felelős alpolgármester a program 2020-ra tervezett oktatásait ismertette. – Az emberek félve fordultak a bajba jutottak felé a járványidőszakban, ezért kiegészítő tasakokkal szerelték fel a defibrillátorokat, amely tartalmaz gumikesztyűt és maszkot – tudtuk meg.

 

Köcse Tamás vezető mentőtiszt az Európai Újraélesztési Társaság és az Országos Magyar Mentőszolgálat által a járványhelyzetben az újraélesztésnél megfogalmazott ajánlásokat emelte ki, a többi között azt, hogy a művelet mellőzi a befújásos lélegeztetést, kivéve családtagoknál. Kifejtette: a légúti idegentest eltávolításának és a stroke felismerésének korábban már ismertetett módján kívül újabb videókat is feltöltenek az internetre.

– Olyan eszközt kerestünk például az otthoni mellkaskompresszió gyakorlásához, amely minden háztartásban könnyen elérhető és nagyjából visszaadja azt az ellenállást, ami ilyen helyzetben a mellkas lenyomásánál tapasztalható, így jött a műanyag palack ötlete a gyakorláshoz – mondta el Horváth Balázs mentőtiszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában