Az első rápillantás

2020.06.05. 11:47

Az innovációt az örökbefogadásnál is használhatják

A Barnahus-innovációra a 21. században az alapellátás és a gyermekvédelem összes területén szükség van. Roskóné Horváth Éva örökbefogadási tanácsadó említett példákat.

Tóth Katalin

Roskóné Horváth Éva örökbefogadási tanácsadó Fotó: CSG

Fotó: © Cseh Gábor

Miután a bíróság – elképzelhető, hogy éppen a Barnahus-meghallgatás és vizsgálat eredményét is figyelembe véve – megszünteti egy gyermek szüleinek felügyeleti jogát a büntetőeljárásban, a gyámhatóság megállapítja a gyermek örökbe fogadhatóságát. Amint a határozat véglegessé válik a gyámhatóság részéről, a szakszolgálat feladata, hogy második esélyként olyan családot keressenek, amelyben a gyermek végleges sorsrendezése biztosított lesz. (A gyermekvédelmi törvény egyebek mellett kimondja: a gyermekvédelmi szakszolgáltatás a megyei, fővárosi gyermekvédelmi szakértői bizottság véleményét figyelembe véve választja ki a gyermek számára a legmegfelelőbb örökbefogadó szülőt.

Roskóné Horváth Éva örökbefogadási tanácsadó Fotó: CSG

Felkészíti a gyermeket, a gyermek gondozási helyét és az örökbe fogadni szándékozót az örökbefogadásra, segíti a szülő–gyermek kapcsolat kialakulását, ennek érdekében javaslatot tesz a gyermek örökbefogadó szülőhöz történő kötelező gondozásba való kihelyezésére és figyelemmel kíséri azt.) Roskóné Horváth Éva örökbefogadási tanácsadóként végigkíséri a házaspárokat az örökbefogadás folyamatában. – Ha a kiajánlás után úgy döntenek a leendő örökbefogadók, hogy személyesen is megismernék a gyermeket, megszervezzük az első rápillantást. Ehhez igénybe tudjuk venni a Barnahus-szolgálat lehetőségeit: a pszichológus szobája kamerás helyiség. Ott játszunk a kisgyermekkel, a mellette lévő monitoring szobában a potenciális örökbefogadó szülők mindezt végignézhetik – képet alkothatnak a kisgyerekről anélkül, hogy őt az idegenek jelenléte feszélyezné, és később esetleg kellemetlen élményként élné meg, ha „mégsem kellett”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában